Пуне корпе за васкршњу трпезу

Милијана Латиновић и дописници
Пуне корпе за васкршњу трпезу

Бањалука - Судећи по гужвама које су у петак владале у маркетима и на тржницама широм Српске, домаћице ће припремити раскошне васкршње трпезе.

За пристојну празничну трпезу потребно је педесетак марака, а становници истичу да нема штедње када је у питању највећи хришћански празник и ријетка прилика када се у дому окупља цијела породица.

Бањалучанка Милица Поповић каже да се намирнице за свечанију васкршњу трпезу могу наћи по нешто нижим цијенама него иначе.

- Васкршња трпеза незамислива је без шарених јаја, која се могу купити по цијени од 20 фенинга по комаду, а и сви остали производи у маркетима су снижени, што ме посебно обрадовало - казала је Поповићева.

Приједорчанка Мирјана С. каже да, без обзира на кризу, васкршња трпеза треба да буде богатија него иначе.

- Фарбаћу јаја, а припремам и переце, колаче и нешто богатији ручак него иначе. То је традиција и поштујемо је од давнина без обзира на кризу - рекла је Мирјана С.

У већини тржних центара у Бањалуци повећан је промет, па трговци задовољно трљају руке. У свим “Тропик” и “Мој маркет” продавницама осјетно је повећан број купаца.

- Највећа потражња је за јајима, бојама за јаја, свјежим месом и сувомеснатим производима - истичу у овом продајном центру.

Према ријечима продаваца у Градишци, домаћице највише купују свјеже месо, поврће и воће те пића. И продавнице у Фочи су биле пуне купаца, који су празнили полице, а осим јаја међу најтраженијим производима били су месни и млијечни производи, сокови и слаткиши.

- Највише се купују сувомеснати производи, добро иде и воће и поврће и јаја, наравно. Неки купци се врате током дана по још један картон јаја - рекли су у маркету “Маловић”.

 

Дом “Рада Врањешевић”

Премијер РС Жељка Цвијановић у петак је поводом Васкрса посјетила Дјечији дом “Рада Врањешевић” и штићеницима уручила бицикле, тротинете и ролере, а малишани су у знак захвалности извели представу.

 - Задовољна сам оним што сам видјела, јер је посао у овој установи добро организован и људи су му апсолутно посвећени. Поред тога, и малишани марљиво извршавају све обавезе - рекла је Цвијановићева, додајући да из буџета РС редовно издвајају новац за суфинансирање боравка дјеце у овом дому, те да је изненађена мрежом донатора.

Русија

Симбол васкршње трпезе је колач од тијеста и јаја кулич и јело од младог сира, павлаке и јаја у облику зарубљене пирамиде украшене ушећереним воћем - пасха.

 

Грчка

Трпеза је незамислива без супе од јагњећих изнутрица магиритсе, колача цурекија и јела од јагњећег меса кокореци.

 

Бугарска

Главно мјесто на васкршњој трпези заузимају црвена јаја и домаћа штрудла козуњак.

 

                                                                                                    Д. С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана