Пројекат за набавку 1.000 рачунара основцима из неразвијених општина

Срна
Пројекат за набавку 1.000 рачунара основцима из неразвијених општина

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је на иницијативу републичког Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, дефинисан пројекат који ће омогућити набавку 1.000 мини рачунара за ученике основних школа из 20 изразито неразвијених општина у Српској.

Набавку 1.000 распбери пај мини рачунара четврте генерације равномјерно ће финансирати компаније “М:тел”, “Проинтер” и “Ланако”, чији су представници данас са ресорним министром Срђаном Рајчевићем дефинисали овај пројекат под називом “1.000 за будућност”.

Рајчевић је рекао да је циљ да се ти мини рачунари поклоне ђацима из неразвијених средина и онима који због слабијег материјалног стања нису у могућности да приуште рачунар који могу користити током школовања, саопштено је из Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Он је додао да је ово прва у низу иницијатива и пројеката које ће Министарство покренути током и након кризе узроковане ширењем вируса корона.

У саопштењу се наводи да ће пандемија вируса корона сигурно оставити дубок траг на човјечанство, да је спашавање људских живота и привреде у овом тренутку примарни задатак, као и да су телекомуникациони сектор и информационо-комуникационе технологије, сада кључне полуге функционисања сваког друштва погођеног кризом.

Он је навео да дигитална трансформација друштва мора обухватити и његове најшире слојеве.

Рајчевић је рекао да овај пројекат представља не само допринос с циљем превазилажења ванредне ситуације, него и едукације ученика којима је отежан приступ технологији, а који ће представљати мотор друштвеног развоја у времену након сузбијања епидемије.

Министарство ће у оквиру пројекта “1.000 за будућност” у сарадњи са партнерским компанијама радити на изради приручника за употребу рачунара и основе програмирања у програмском језику “пајтон”, као и успостављању портала намијењеног овом пројекту, а на којем ће се наћи неопходни аудио-видео материјали и упутства.

На динамику набавке и испоруке рачунара утицаће, како се наводи, процедуре на граничним прелазима, а дистрибуција комплета ће се вршити путем органа општина у сарадњи са локалним основним школама.

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво је захвалило компанијама које учествују у пројекту и исказују спремност за сарадњу у његовим наредним фазама.

Распбери пај рачунари су већ дуже дио образовног процеса развијених земаља и користе се у сврху истраживања, а четврта генерација ових уређаја је истовремено, због напредних техничких и хардверских карактеристика, потпуна замјена за десктоп рачунаре.

Посебна погодност је њихова величина и интегрисаност свих дијелова на једној матичној плочи, што их чини мобилним, а њихову употребу, уз додатак сопствене верзије Линукс оперативног система отвореног кода, прилагођеном за све потребе, од кориштења апликативног софтвера до развојних алата, чиме се подстиче стицање неопходних вјештина у склопу промоције дигиталне трансформације друштва у цјелини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана