Projekat za nabavku 1.000 računara osnovcima iz nerazvijenih opština

Srna
Projekat za nabavku 1.000 računara osnovcima iz nerazvijenih opština

BANjALUKA - U Republici Srpskoj je na inicijativu republičkog Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, definisan projekat koji će omogućiti nabavku 1.000 mini računara za učenike osnovnih škola iz 20 izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj.

Nabavku 1.000 raspberi paj mini računara četvrte generacije ravnomjerno će finansirati kompanije “M:tel”, “Prointer” i “Lanako”, čiji su predstavnici danas sa resornim ministrom Srđanom Rajčevićem definisali ovaj projekat pod nazivom “1.000 za budućnost”.

Rajčević je rekao da je cilj da se ti mini računari poklone đacima iz nerazvijenih sredina i onima koji zbog slabijeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da priušte računar koji mogu koristiti tokom školovanja, saopšteno je iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

On je dodao da je ovo prva u nizu inicijativa i projekata koje će Ministarstvo pokrenuti tokom i nakon krize uzrokovane širenjem virusa korona.

U saopštenju se navodi da će pandemija virusa korona sigurno ostaviti dubok trag na čovječanstvo, da je spašavanje ljudskih života i privrede u ovom trenutku primarni zadatak, kao i da su telekomunikacioni sektor i informaciono-komunikacione tehnologije, sada ključne poluge funkcionisanja svakog društva pogođenog krizom.

On je naveo da digitalna transformacija društva mora obuhvatiti i njegove najšire slojeve.

Rajčević je rekao da ovaj projekat predstavlja ne samo doprinos s ciljem prevazilaženja vanredne situacije, nego i edukacije učenika kojima je otežan pristup tehnologiji, a koji će predstavljati motor društvenog razvoja u vremenu nakon suzbijanja epidemije.

Ministarstvo će u okviru projekta “1.000 za budućnost” u saradnji sa partnerskim kompanijama raditi na izradi priručnika za upotrebu računara i osnove programiranja u programskom jeziku “pajton”, kao i uspostavljanju portala namijenjenog ovom projektu, a na kojem će se naći neophodni audio-video materijali i uputstva.

Na dinamiku nabavke i isporuke računara uticaće, kako se navodi, procedure na graničnim prelazima, a distribucija kompleta će se vršiti putem organa opština u saradnji sa lokalnim osnovnim školama.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo je zahvalilo kompanijama koje učestvuju u projektu i iskazuju spremnost za saradnju u njegovim narednim fazama.

Raspberi paj računari su već duže dio obrazovnog procesa razvijenih zemalja i koriste se u svrhu istraživanja, a četvrta generacija ovih uređaja je istovremeno, zbog naprednih tehničkih i hardverskih karakteristika, potpuna zamjena za desktop računare.

Posebna pogodnost je njihova veličina i integrisanost svih dijelova na jednoj matičnoj ploči, što ih čini mobilnim, a njihovu upotrebu, uz dodatak sopstvene verzije Linuks operativnog sistema otvorenog koda, prilagođenom za sve potrebe, od korištenja aplikativnog softvera do razvojnih alata, čime se podstiče sticanje neophodnih vještina u sklopu promocije digitalne transformacije društva u cjelini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana