Прњаворчанка Ана Ђурић носи незаборавне успомене са размјене студената у земљи фламенка

Данијела Бајић
Прњаворчанка Ана Ђурић носи незаборавне успомене са размјене студената у земљи фламенка

БАЊАЛУКА - Прилика да живи и учи пет мјесеци у шпанском граду Сантијаго де Компостела, потпуно другачијем од њеног родног града, подстакла је младу Прњаворчанку Ану Ђурић, студенткињу четврте године Природно-математичког факултета (ПМФ) у Бањалуци да школовање настави у земљи фудбала и фламенка.

Ова двадесеттрогодишња дјевојка посљедњи (осми) семестар одслушала је на Универзитету Сантијаго де Компостела у истоименом граду, у којем је од краја јануара до почетка јула провела на студентској размјени, у склопу које је наставила да шири знање из опште хемије. Предавања је, прича за “Глас Српске” ова ведра студенткиња, у Шпанији углавном слушала на енглеском, али и на шпанском језику, који је истовремено и учила.

- Наишла сам на велику подршку професора и колега који су се трудили да ми олакшају учење и боравак у тој земљи гдје су сви опуштени. Поред предавања, одрадила сам лабораторијски дио и положила предмет биохемија 2. Пресрећна сам што сам баш тај предмет тамо положила, јер важи за један од тежих - рекла је Ана.

Она је, каже, једина из Републике Српске и БиХ била на размјени на овом шпанском универзитету.

- Моја једина замјерка је то што становништво у Шпаније врло мало прича енглески језик, па ми је на почетку било баш тешко да се споразумијем са народом. Иако мало ко разумије енглески језик, спремни су да помогну колико могу - каже Ана, присјећајући се првог дана кад је тек дошла у главни град шпанске аутономне заједнице Галиција.

Тражећи дом, Ана је на улици наишла на старији пар како би јој помогли да дође до смјештаја упитавши их да ли причају енглески.

- Само су климнули главом, али су на основу слике схватили шта тражим и ишли су около и питали пролазнике како да дођем до дома до којег су ме на крају и одвели. Тај гест ми је улио наду да ћу бити прихваћена - додаје Ана.

Ана је издвојила занимљивост коју до тада, како каже, нигдје није видјела.

- Ради се о култури излазака. Јединствено за Сантијаго де Компостела јесте да када уђете у било коју кафетерију и у зависности шта сте поручили да конзумирате, обавезно вас послуже бесплатним залогајем. Примјера ради, уз кафу и сличне напитке гости углавном добију бесплатну малу порцију цхурроса. Ријеч је о локалном слатком специјалитету. Уз пиво или вино ће вас послужити са неколико залогаја шпанског омлета или пршутом. А изненађење је још веће ако поновите наруџбу, они ће поново да вас послуже бесплатним залогајем - казала је Ана. Додала је да је за Шпанце карактеристично да касне, због чега је она углавном долазила прва и чекала остале да се појаве.

Највише је, како каже, изненадило то што продавнице и кафићи не раде током цијелог дана, као у Српској и окружењу.

- Сви имају поподневни одмор. Тада на неколико часова затворе угоститељске или трговачке радње што у Српској није случај - каже Ана.

Пријатељства

Током петомјесечног боравка у Шпанији највише времена је, какао Ана каже, проводила са студентима из источне и средње Европе са којима је остала у контакту.

- Највише сам се дружила са студентима из Молдавије, Чешке и Мађарске, док сам упознала и много људи из Латинске Америке и Италије, одакле у Шпанију и долази највише студената - истакла је Ана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана