Привредни криминал појео 18,5 милиона КМ

Маријана Миљић
Привредни криминал појео 18,5 милиона КМ

Бањалука - Материјална штета причињена привредним криминалом у Републици Српској за шест мјесеци ове године износила је 18,56 милиона марака, што је за скоро 14 милиона КМ мање у односу на исти период лани.

У извјештају о раду МУП-а за период јануар - јул ове године наведено је да су због привредног криминала надлежним тужилаштвима поднијели 238 извјештаја против 326 особа.

- Број поднесених извјештаја већи је за 8,7 одсто у односу на исти период лани, а број осумњичених лица за 12,4 одсто.  Ова лица су осумњичена да су починила 372 кривична дјела привредног криминалитета, што је за 14,5 одсто више у односу на првих пола године лани - наведено је у извјештају.

Укупна материјална штета процијењена је на 18,56 милиона КМ, док је у истом периоду лани износила 33,27 милиона.

Од укупног броја откривених и пријављених дјела привредног криминала, по бројности се издваја скидање или повреда службеног печата или знака за шта је осумњичено 85 особа.

Полиција је открила и 16 злоупотреба овлашћења у привреди и то претежно у предузећима са већинским државним капиталом, те 34 злоупотребе службеног положаја или овлашћења, као и 37 случајева фалсификовања новчаница. Поред тога, забиљежене су и 64 проневјере и пословне преваре, те 27 случајева несавјесног рада у служби.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић рекао је да криминал у привреди наноси огромну штету онима који легално раде, плаћају обавезе и поштују све законске прописе.

- Ми подржавамо сваку борбу против привредног, али и сваког другог криминала. Такође, дали смо Влади РС подршку за борбу против сиве економије, гдје је потребно сав илегални рад сузбити на најмању могућу мјеру - казао је Шкребић и додао да привредни криминал ствара много веће проблеме РС него другим земљама. 

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да је веома позитивно што привредни криминал опада, што је очигледно резултат борбе институција РС против злоупотреба које јој наносе штету.

- Ипак, привредни криминал се не може искоријенити и он ће увијек у већој или мањој мјери бити присутан - рекао је Павловић.

Он је нагласио да живимо у тешкој економској ситуацији због чега се велики број грађана одлучује на разне злоупотребе само да би што прије дошао до веће суме новца.

- Тешка ситуација доводи многе у позицију да се понашају онако како не треба - закључио је Павловић.

Новац

У МУП-у РС навели су да су за шест мјесеци открили укупно 37 случајева фалсификовања новца, што је за 15,6 одсто више у односу на исти период лани.

- Починиоци су фалсификовани новац стављали у промет на бензинским пумпама, у тржним центрима, трговинама и организацијама које послују готовим новцем, а откривени су одмах или приликом предаје пазара у банке - навели су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана