Privredni kriminal pojeo 18,5 miliona KM

Marijana Miljić
Privredni kriminal pojeo 18,5 miliona KM

Banjaluka - Materijalna šteta pričinjena privrednim kriminalom u Republici Srpskoj za šest mjeseci ove godine iznosila je 18,56 miliona maraka, što je za skoro 14 miliona KM manje u odnosu na isti period lani.

U izvještaju o radu MUP-a za period januar - jul ove godine navedeno je da su zbog privrednog kriminala nadležnim tužilaštvima podnijeli 238 izvještaja protiv 326 osoba.

- Broj podnesenih izvještaja veći je za 8,7 odsto u odnosu na isti period lani, a broj osumnjičenih lica za 12,4 odsto.  Ova lica su osumnjičena da su počinila 372 krivična djela privrednog kriminaliteta, što je za 14,5 odsto više u odnosu na prvih pola godine lani - navedeno je u izvještaju.

Ukupna materijalna šteta procijenjena je na 18,56 miliona KM, dok je u istom periodu lani iznosila 33,27 miliona.

Od ukupnog broja otkrivenih i prijavljenih djela privrednog kriminala, po brojnosti se izdvaja skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka za šta je osumnjičeno 85 osoba.

Policija je otkrila i 16 zloupotreba ovlašćenja u privredi i to pretežno u preduzećima sa većinskim državnim kapitalom, te 34 zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, kao i 37 slučajeva falsifikovanja novčanica. Pored toga, zabilježene su i 64 pronevjere i poslovne prevare, te 27 slučajeva nesavjesnog rada u službi.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da kriminal u privredi nanosi ogromnu štetu onima koji legalno rade, plaćaju obaveze i poštuju sve zakonske propise.

- Mi podržavamo svaku borbu protiv privrednog, ali i svakog drugog kriminala. Takođe, dali smo Vladi RS podršku za borbu protiv sive ekonomije, gdje je potrebno sav ilegalni rad suzbiti na najmanju moguću mjeru - kazao je Škrebić i dodao da privredni kriminal stvara mnogo veće probleme RS nego drugim zemljama. 

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je da je veoma pozitivno što privredni kriminal opada, što je očigledno rezultat borbe institucija RS protiv zloupotreba koje joj nanose štetu.

- Ipak, privredni kriminal se ne može iskorijeniti i on će uvijek u većoj ili manjoj mjeri biti prisutan - rekao je Pavlović.

On je naglasio da živimo u teškoj ekonomskoj situaciji zbog čega se veliki broj građana odlučuje na razne zloupotrebe samo da bi što prije došao do veće sume novca.

- Teška situacija dovodi mnoge u poziciju da se ponašaju onako kako ne treba - zaključio je Pavlović.

Novac

U MUP-u RS naveli su da su za šest mjeseci otkrili ukupno 37 slučajeva falsifikovanja novca, što je za 15,6 odsto više u odnosu na isti period lani.

- Počinioci su falsifikovani novac stavljali u promet na benzinskim pumpama, u tržnim centrima, trgovinama i organizacijama koje posluju gotovim novcem, a otkriveni su odmah ili prilikom predaje pazara u banke - naveli su u MUP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana