Привреда тражи исти порез за све општине

Марина Чигоја, дописници
Привреда тражи исти порез за све општине

Бањалука - Привредна комора РС затражила је од Владе увођење јединствене стопе пореза на непокретности, која се тренутно креће од 0,05 до 0,5 одсто вриједности имовине и одређује је свака општина појединачно.

У већини локалних заједница још не знају колике ће бити стопе пореза на непокретности у идућој години, па су једино у Добоју и Градишци потврдили да ће код њих остати на овогодишњем нивоу и износиће 0,25, односно 0,15 одсто.

У Привредној комори РС кажу да постојеће законско рјешење даје могућност општинама да усвајају стопу према својим потребама и наплаћују различит износ пореза за исту тржишну вриједност имовине, што изазива неизвјесност код инвеститора у погледу пореског оптерећења.

- С циљем обезбјеђивања правне сигурности и једнаког пореског третмана обвезника неопходно је размотрити измјену овог закона - рекао је портпарол Привредне коморе Владимир Благојевић.

Технички директор Фабрике обуће "Бема" и одборник у Скупштини Бањалуке Маринко Умичевић каже да ће у Бањалуци највјероватније у идућој години остати садашња стопа пореза која износи 0,18 одсто. Према његовим ријечима, требало би омогућити плаћање овог пореза на 12 рата, а предузећа из прерађивачке индустрије која запошљавају велики број људи ослободити овог намета.

- "Бема" годишње плаћа 25.000 КМ пореза на непокретности и то морамо платити у два дијела, што нам представља велико оптерећење. Што се тиче јединствене стопе, мислим да није исто имати некретнину у Бањалуци и Кнежеву - казао је Умичевић.

У општини Градишка су истакли да је, с обзиром на слабу наплату претходних година, лани смањена стопа пореза на непокретности са 0,25 на 0,15 одсто, те да толику планирају и у наредној години. Одборници Скупштине града Добоја усвојили су, на посљедњој сједници, нацрт одлуке о утврђивању стопе за опорезивање непокретности за идућу годину која би требало да износи 0,25 одсто и иста је као у овој години. Добој је лани имао највећу стопу од 0,5 одсто, док је 2012. био међу општинама са најмањом пореском стопом у РС од 0,06 одсто.

У Градској управи Бањалуке истакли су да још не могу прецизирати колика ће бити стопа пореза на непокретности у идућој години. У Приједору стопа пореза на непокретности износи 0,18 одсто, а о њеној висини у 2015. одлучиваће се на једном од скупштинских засједања до краја године. Стопа пореза на непокретности у Српцу већ двије године није мијењана и износи 0,10 одсто, а о висини пореза у идућој години расправљаће се на једној од сједница локалног парламента до краја године. Одлука о висини пореза за идућу годину очекује се у децембру и у Фочи, у којој пореска стопа износи 0,10 одсто.

Диференцирана стопа

У Привредној комори РС истакли су да је неопходно размотрити и увођење диференциране стопе пореза за становништво и привреду, која би подразумијевала нижу стопу обрачуна пореза на непокретности за привреднике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана