Припрема љубимца за границу 100 КМ

Милијана Латиновић
Припрема љубимца за границу 100 КМ

Бањалука - Сезона годишњих одмора се захуктава, а становницима РС који се спремају за љетовање главобољу задаје папирологија потребна да би своје кућне љубимце повели на путовање.

Једна од њих је и Бањалучанка Сара Ракић која на љетовање планира да поведе свог љубимца, пса Џекија.

- Прије неколико мјесеци добила сам пса и ове године и њега планирамо да поведемо на море у Макарску. Због вакцинације, коју смо обавили тек прошле седмице, морамо чекати 21 дан како бисмо добили сертификат с којим је дозвољен пренос животиња у земље Европске уније - рекла је Ракићева додајући да је путовање са породицом морала одгодити за мјесец, а сва папирологија за пса умањила је њен буџет намијењен за одмор за 100 КМ.

Да би повео пса или мачку у неку од земаља чланица ЕУ, власник за свог љубимца мора посједовати ветеринарско-здравствени сертификат који издају овлашћене ветеринарске станице.

- Пси и мачке морају бити вакцинисани против бјеснила и потребно је да је од момента вакцинације до подношења захтјева за издавање сертификата прошао 21 дан. Осим тога, животиња мора имати микрочип и пасош и то су предуслови да би могла добити сертификат овлаштене ветеринарске станице - рекао је ветеринар Владимир Илић.

Додаје да, уколико су испуњени сви услови, процедура издавања сертификата траје релативно кратко и све може бити завршено у року 24 часа.

У Канцеларији за ветеринарство БиХ истичу да према прописима ЕУ пси и мачке могу остати на територији неке од чланица годину јер толико важи обавезна имунизација животиње. Строга правила ЕУ одређују и да се приликом уласка у неку од земаља чланица могу пренијети свега два килограма хране за кућне љубимце.

На интернет страници Царинске управе Хрватске наведено је да држављани БиХ у ову земљу могу унијети кућне љубимце на прелазима Брчко, Градишка, Брод, Дољани, Неум два, Велика Кладуша и Горица када је ријеч о друмском саобраћају, док је за унос кућних љубимаца птица предвиђен само гранични прелаз Градишка.

Смјештај

За разлику од претходних година када су се на прсте могли избројати хотели и апартмани који примају кућне љубимце, сада је већина њих отворила своја врата за псе и мачке.

У прилог томе говоре и бројне рекламе и огласи у којима власници хотела и апартмана на Јадранском приморју желе добродошлицу и кућним љубимцима. 

- Већина сада нуди смјештај и за кућне љубимце, а цијена се креће око пет евра по дану и углавном се плаћа на лицу мјеста - истичу власници апартмана на Хрватском приморју.

За улазак пса или мачке у ЕУ потребно

- ветеринарско-здравствени сертификат  45 КМ

- микрочип                                                 30 КМ

- вакцинација против бјеснила

(најмање 21 дан прије путовања)             15 КМ

- пасош                                                                10 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана