Приједор: Захвалнице градоначелнику и школама за помоћ Србима са Космета

Срна
Приједор: Захвалнице градоначелнику и школама за помоћ Србима са Космета

ПРИЈЕДОР - Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је данас да је овај град спреман да и даље учествује у хуманитараним акцијама бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији.

 “Сви грађани преко ријеке Дрине су и наши грађани и сви имамо сличних или истих проблема, а они и мало тежих. Желимо да остану и опстану на свом простору како би свједочили ономе чему сви ми тежимо, а то је изворно православље. Они су икона српства на том простору и желимо да им помогнемо колико је у нашој моћи”, рекао је Павловић новинарима у Приједору.

Он је захвалио предсједнику Одбора Милораду Арлову који је данас у приједорској Основној школи /ОШ/ “Петар Кочић” уручио захвалнице и књиге “Хумано срце Српске” градоначелнику и директорима седам приједорских основних и средњих школа.

“Одбор је препознао хуманост града и грађана Приједора. Ово је захвалница свим грађанима Приједора који су у тешким тренуцима прихватили дјецу с Космета и уступили им своје домове!, каже Павловић.

Арлов је рекао да је, захваљујући учешћу укупно 81 школе у Српској у акцији прикупљања новца за довршетак изградње Дневног центра “Подржи ме - 9. јануар” у Косовској Митровици, намијењеном за боравак 158 дјеце са потешкоћама у развоју, јесенас прикљупљено око 48.000 КМ и да недостаје још нешто мање од 100.000 КМ.

“Позивам и остале школе у Српској да се укључе у ову акцију која траје до 15. фебруара. Уједно ћемо из тих средства за Светог Саву више од 1.000 малишана на Космету обрадовати пакетићима које су им обезбиједили вршњаци из Српске”, навео је Арлов.

Он је подсјетио да Одбор са градом Приједором сарађује дуже од шест година и да су многе школе биле домаћини дјеци и просвјетним радницима са Космета.

“Наша жеља је да Република Српска остане трајно везана за српски народ на Косову и Метохији који живи у сложеним условима већ деценијама и увијек кажу да их ми најбоље разумијемо”, истакао је Арлов.

Он је нагласио да је књига “Хумано срце Српске”, издата у 500 примјерака у новембру прошле године уз подршку предсједника Српске Жељке Цвијановић, трајни документ са 1.150 фотографија и 300 страна текста, да је њена цијена 60 КМ, односно 50 КМ по примјерку ако се купује десет и више примјерака и да и тај новац иде за изградњу центра у Митровици.

Директор ОШ “Петар Кочић” Горана Рељић рекла је да је ова школа 2016. године била домаћин групи од 50 ученика са Косова и Метохије седам дана и да је то био доживљај и за запослене и за ђаке и родитеље који су били домаћини гостима са Космета.

“Помијешале су се различите културе и судбине, донекле су се пронашле и сличности између Српске и Космета и остале су везе између ђака и између запослених које се и данас одржавају. На сваку акцију Одбора ми се одазивамо и учимо дјецу да буду солидарна и да помажу слабијима. Јесенас смо за дневни центар прикупили 1.200 КМ”, додала је Рељићева.

Захвалнице су данас примили и приједорски Средњошколски центар, Центар “Сунце”, основне школе “Вук Стефановић Караџић” из Омарске, “Десанка Максимовић” и “Доситеј Обрадовић”, те ОШ “Вук Стефановић Караџић” из Новог Града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана