Преживјеће само фирме са модерним машинама

Драгана Орловић
Преживјеће само фирме са модерним машинама

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске опредијељена је за помоћ привреди, а субвенцијама за набавку нових технологија, за које је у идућој години планирано 15 милиона марака, повећаће шансу домаћим привредницима да се изборе за боље позиције на европским и свјетским тржиштима.

 

Да се кроз набавку нових технологија очекује већа конкурентност на међународном тржишту сматра и министарка финансија РС Зора Видовић. Она је то и истакла након посљедње сједнице Владе РС, на којој су утврђена кључна републичка документа за 2022. годину. Видовићева је поручила да очекује и да буде задржан ниво раста извоза, који је у овој години 30 одсто, као и да буде повећана производња, наводећи да ће тиме бити повећана потрошња, инвестиције на домаћем, али и на међународном плану.

Да је улагање у савремене технологије једини рецепт за опстанак на тржишту сматра и директор фирме "Шкребић компани" из Теслића Драгутин Шкребић.

- Тржиште је сада потпуно отворено. Роба из цијелог свијета присутна је и код нас, а камоли на европском тржишту. Да бисмо опстали морамо улагати у нове машине и опрему. Тако ћемо добити и на квалитету, бољем производу и продуктивности - истиче Шкребић за “Глас Српске” и додаје да фирме могу преживјети само кроз озбиљна улагања у нове технологије.

И директор дервентске фабрике обуће “Санино” Радован Пазуревић истиче да једино нове технологије дају шансу предузећима да прате савремене свјетске токове.

- Сектор кожа, текстил и обућа се налази на једној међународној утакмици, за разлику од неких других привредних дјелатности. Конкуренти су нам високоразвијене земље попут Кине, која предњачи по питању свих технологија. Ту су и друге многољудне земље, у којима је радна снага доста јефтинија него овдје. Ако их не слиједимо, не можемо се ни наћи на мапи интересантних дестинација, када је ријеч о производњи обуће - казао је за “Глас Српске” Пазуревић. Као једино рјешење он наводи технолошко оснаживање, ако се жели достићи конкурентност свјетских произвођача.

Влада Републике Српске утврдила је у понедељак приједлог републичког буџета за 2022. годину и приједлог програма економских реформи до 2024. године, а планиране мјере иду у правцу повећања плата, растерећења привреде и модернизације пословања.

Подршка

Када је ријеч о подршци реализацији пројеката за набавку савремених технологија и опреме, у овој години издвојено је седам милиона марака. У Министарству привреде и предузетништва РС истакли су да је тај пројекат наишао на одличан пријем код привредних субјеката.

 - Подстицајима за директна улагања подржали смо пројекте 207 привредних субјеката, који запошљавају око 20.000 радника - навели су у овом министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана