Породична медицина успјешно одговорила на епидемију

Срна
Породична медицина успјешно одговорила на епидемију

ТРЕБИЊЕ - Породична медицина успјешно одговорила на епидемију вируса корона, поручено је са 16. конференције Дани породичне медицине, која је вечерас отоврена у Требињу.

Драшко Купрешак, предсједник Удружења доктора породичне медицине Републике Српске које је организатор конференције, рекао је новинарима прије отварања скупа да је циљ показати да породична медицина има ширину, не само клиничку, него и друштвену.

Купрешак је нагласио да је пандемија вируса корона отежала функционисање домова здравља и примарне здравствене заштите, али да је породична медицина као стуб у систему одговорила на пандемију.

“Готово 40 до 50 одсто ресурса за примарне здравствене заштите ангажовано је у борбу против ковида, што имамо за посљедицу да је рад у свакодневници смањеног интензитета”, рекао је Купрешак.

Изразивши разочарење процентом вакцинисаних, Купрешак је нагласио да је вакцинација основа борбе против свих заразних болести, па и вируса корона, те позвао становништво да се вакцинише.

Начелник Одјељења породичне медицине Дома здравља Требиње Татјана Бошњак рекла је новинарима да је око 50 одсто становништва у Требињу вакцинисано против вируса корона.

Она је додала да су у пандемији у цјелости употребљене Служба породичне медицине и Хигијенско-епидемиолошка служба.

“Пандемија вируса корона створила је проблем са другим болестима, јер људи рјеђе долазе љекару трпе одређене проблеме, а болест не стоји, она се развија, а, с друге стране, огромну енергију нама на примарном нивоу одузимају пацијенти са респираторним симптомима”, рекла је Бошњак.

Секретар Удружења љекара породичне медицине Сузана Савић истакла је да је ова конференција обогаћена зборником радова који броји више од 30 стручних радова.

“Наставници са медицинских факултета Бањалука, Тузла и Сарајево направили су публикацију која говори о најучесталијим проблемима породичних љекара, а у вези је са употребом антибиотика у лијечењу вируса корона”, рекла је Савићева.

Тема скупа је “Породична медицина - брига о здрављу у цијелој заједници”.

Конференција Дани породичне медицине трајаће до недјеље, 17. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана