Porodična medicina uspješno odgovorila na epidemiju

Srna
Porodična medicina uspješno odgovorila na epidemiju

TREBINjE - Porodična medicina uspješno odgovorila na epidemiju virusa korona, poručeno je sa 16. konferencije Dani porodične medicine, koja je večeras otovrena u Trebinju.

Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske koje je organizator konferencije, rekao je novinarima prije otvaranja skupa da je cilj pokazati da porodična medicina ima širinu, ne samo kliničku, nego i društvenu.

Kuprešak je naglasio da je pandemija virusa korona otežala funkcionisanje domova zdravlja i primarne zdravstvene zaštite, ali da je porodična medicina kao stub u sistemu odgovorila na pandemiju.

“Gotovo 40 do 50 odsto resursa za primarne zdravstvene zaštite angažovano je u borbu protiv kovida, što imamo za posljedicu da je rad u svakodnevnici smanjenog intenziteta”, rekao je Kuprešak.

Izrazivši razočarenje procentom vakcinisanih, Kuprešak je naglasio da je vakcinacija osnova borbe protiv svih zaraznih bolesti, pa i virusa korona, te pozvao stanovništvo da se vakciniše.

Načelnik Odjeljenja porodične medicine Doma zdravlja Trebinje Tatjana Bošnjak rekla je novinarima da je oko 50 odsto stanovništva u Trebinju vakcinisano protiv virusa korona.

Ona je dodala da su u pandemiji u cjelosti upotrebljene Služba porodične medicine i Higijensko-epidemiološka služba.

“Pandemija virusa korona stvorila je problem sa drugim bolestima, jer ljudi rjeđe dolaze ljekaru trpe određene probleme, a bolest ne stoji, ona se razvija, a, s druge strane, ogromnu energiju nama na primarnom nivou oduzimaju pacijenti sa respiratornim simptomima”, rekla je Bošnjak.

Sekretar Udruženja ljekara porodične medicine Suzana Savić istakla je da je ova konferencija obogaćena zbornikom radova koji broji više od 30 stručnih radova.

“Nastavnici sa medicinskih fakulteta Banjaluka, Tuzla i Sarajevo napravili su publikaciju koja govori o najučestalijim problemima porodičnih ljekara, a u vezi je sa upotrebom antibiotika u liječenju virusa korona”, rekla je Savićeva.

Tema skupa je “Porodična medicina - briga o zdravlju u cijeloj zajednici”.

Konferencija Dani porodične medicine trajaće do nedjelje, 17. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana