Поплављене фирме остале без помоћи

Марина Чигоја
Поплављене фирме остале без помоћи

Бањалука - Фирме које су претрпјеле штету у прошлогодишњим поплавама умјесто помоћи од државе суочене су са плаћањем додатних намета, због чега ће Подручна привредна комора Бањалука организовати састанке са надлежним институцијама да би покушали да пронађу рјешење.

Привредници из бањалучке регије истакли су јуче на састанку да су основни проблеми са којима се суочавају непостојање уредбе којом би се помогло фирмама које су претрпјеле штету. С друге стране, како су истакли, суочени су са бројним трошковима насталим након поплава.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да су привредници незадовољни због тога што су издвајали знатне износе новца у Фонд солидарности за обнову РС, а од њега нису добили никакву помоћ.

- Новац из Фонда није усмјераван за помоћ привреди и привредници су због тога незадовољни - рекао је Рачић и додао да је директна штета коју су бањалучка предузећа претрпјела у прошлогодишњим поплавама била око 40 милиона марака.

Он је истакао да је фирмама испостављен рачун за одвоз смећа на депонију "Деп-от", иако су градски органи прописали да је бесплатан, док траје санација штете и чишћење.

- Међутим, већина предузећа је добила тужбе од "Деп-ота". Због тога идуће седмице морамо организовати састанак са Градском управом да бисмо ријешили тај проблем - нагласио је Рачић.

Он је истакао да постоји још много недоумица на које су привредници указали, а прије свега се односе на отпис залиха које су оштећене у поплавама и које су морале да буду уништене.

- Надлежни порески органи и Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ нису могли да обићу сва предузећа, а фирме су биле дужне да то пријаве и траже ослобађање од укњижавања тих залиха у пословне књиге. Сада морамо да видимо на основу којих докумената те количине могу да се отпишу и да не улазе у пореске билансе - казао је Рачић.

Директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић је истакао да су предузећа која су претрпјела штету у поплавама у врло тешкој позицији.

- Штета коју смо претрпјели је милионска. Морали смо неколико мјесеци да је санирамо. Нашли смо се у ситуацији да још нисмо добили помоћ из Фонда солидарности, а с друге стране морамо издвајати новац за тај фонд и ми и радници - казао је Микић.

Он је истакао да су привредници затражили и да се продужи мораторијум на отплату кредита на још годину.

- Тражили смо да та иницијатива буде упућена и Инвестиционо-развојној банци РС, јер многи користе њихове зајмове - рекао је Микић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана