Помоћ стигла на адресе 5.700 мајки

Милијана Латиновић
Помоћ стигла на адресе 5.700 мајки

Бањалука - Мјесечни додатак од 405 марака, за годину дана колико се исплаћује, одобрен је за више од 5.700 незапослених мајки у Републици Српској, а за ту намјену до сада је издвојено око 16 милиона марака.

Матерински додатак за незапослене породиље уведен је крајем 2017. године на иницијативу тадашње премијерке РС Жељке Цвијановић, а прве накнаде на рачуне мајки легле су 7. марта прошле године.

Према подацима које је Фонд за дјечију заштиту Републике Српске доставио “Гласу Српске”, број породиља које користе то право, од увођења до данас, расте из мјесеца у мјесец.

- Од почетка исплате било је 6.278 захтјева, а одобрено је 5.730. Тренутно накнаду прима скоро 5.000 незапослених мајки, док је у обради 30 пристиглих захтјева - навели су у Фонду за дјечију заштиту РС.

Наглашавају да и у идућем периоду очекују пораст броја ових захтјева.

- У прошлој години за исплату материнског додатка утрошено је 11,9 милиона марака, док је у прва два мјесеца ове године за ту намјену исплаћено 3,9 милиона КМ - навели су у Фонду за дјечију заштиту.

Бањалучанка Сандра М. која је остварила право на матерински додатак од 405 марака мјесечно истиче да је мајкама свака помоћ добродошла, с обзиром на тешку материјалну ситуацију многих породица у Српској.

- Супруг ради за минималац, а ја сам незапослена. Трошкови за бебу су сваким даном све већи и мислим да је ова помоћ охрабрење многим паровима да се остваре као родитељи - казала је она.

Предсједница Управног одбора Фондације “Удружене жене” Бањалука Нада Голубовић истакла је за “Глас Српске” да је ова накнада подстрек многим паровима да се одлуче на потомство, па и да прошире породицу.

- Обезбјеђење помоћи у виду материнског додатка какав се исплаћује у Српској је свијетао примјер у БиХ и у сваком случају много значи мајкама и њиховој дјеци. Имајући у виду високу стопу незапослености овај износ је добар, али вјерујем да би се у догледно вријеме могао и повећати. Ова накнада је свакако стимулативна за парове, али би изнад свега требало размишљати о томе како незапосленим очевима и мајкама помоћи да пронађу посао, јер свима је драже да од свога рада издржавају породицу, а не да примају социјалне накнаде - рекла је Голубовићева.

Законом о дјечијој заштити који је Народна скупштина РС усвојила крајем децембра 2017. године, дефинисано је да право на метерински додатак у трајању од 12 мјесеци остварују незапослене мајке првог дјетета, а за близанце и свако треће и наредно дијете у трајању од 18 мјесеци. Право на матерински додатак може остварити мајка под условом да има пребивалиште у Српској најмање годину прије рођења дјетета и да је незапослена шест мјесеци прије рођења дјетета. Захтјев за остваривање права на овај додатак подноси се у року од 30 дана од дана рођења дјетета.

Незапослени очеви

Право на матерински додатак може остварити и незапослени отац, старатељ или усвојилац дјетета, ако мајка није жива, ако је дијете напустила или је из објективних разлога спријечена да непосредно брине о дјетету. На овај додатак има право и мајка која је страни држављанин и има стални или привремени боравак у РС под условом да је била незапослена шест мјесеци прије рођења дјетета и да у држави чији је држављанин није корисник права по истом основу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана