Полиција темељ стабилности РС

Свјетлана Шурлан
Полиција темељ стабилности РС

Бањалука - Полиција РС стоји раме уз раме са европским полицијама, а школовање стручног кадра и опремање Министарства унутрашњих послова биће настављени како би оно и даље било гарант мира и стабилности Српске.

Поручили су то у петак званичници РС и челници МУП-а на прослави крсне славе полиције - Светог архангела Михаила и обиљежавању Дана Високе школе унутрашњих послова у Бањалуци.

Предсједник РС Милорад Додик нагласио је да полиција има снажну и одговорну улогу у друштву и да су због тога спријечени покушаји да надлежност над њом буде одузета од РС и пренесена на ниво БиХ.

- Очување безбједности је важна претпоставка, а полиција РС то успјешно чини и једна је од најбољих безбједносних агенција у БиХ. То признају и многи који нису из РС - истакао је Додик.

Додао је да добра безбједност подразумијева и борбу против тероризма, те да полиција РС мора да буде оспособљена да се што ефикасније супротстави тој појави са којом се бори цијели свијет.

- Поред очувања материјалног положаја полицајаца, наставићемо са опремањем полиције неопходном логистиком, занављањем опреме, аутомобила, оружја и свега што је потребно да може да се супротстави изазовима који нису мали - казао је Додик и додао да борба против криминала и корупције мора бити непрекидна.

Премијер РС Жељка Цвијановић поручила је да је јака полиција важна полуга у развоју сваког друштва.

- Прошле године смо, упркос великим изазовима и посљедицама које је оставила економска криза, успјели да обезбиједимо побољшање материјалних услова за рад полиције, а то се манифестовало кроз набавку нових униформи и возила, али и повећање плата - казала је Цвијановићева.

Министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић рекао је да полиција већ 22 године слави славу и обиљежава 19 година рада Високе школе унутрашњих послова која је пратила развој МУП-а.

- Ове године смо направили искорак у опремању, што нам даје могућност да раме уз раме са осталим европским полицијама успјешно извршавамо све законом предвиђене обавезе с циљем обезбјеђења мира и стабилности - истакао је Јовичић и додао да се са посебним пијететом сјећају погинулих колега који су своје животе уградили у темеље РС.

Додао је да се полиција РС показала као поуздан партнер у међународним оперативним акцијама борбе против организованог криминала, прекограничног криминала и да је за то добила бројна признања и награде, те да су ове године запослили више од 100 студената Високе школе унутрашњих послова.

Начелник Управе за полицијско образовање Миле Шикман рекао је да се Висока школа унутрашњих послова током 19 година постојања константно развијала и да је до сада уписала 2.900 студената, а испратила 1.119 дипломаца, што говори да само најбољи завршавају школу. Он је казао да је због проблема са запошљавањем оних који заврше ову школу смањена уписна квота и да очекује да у року од двије године сви дипломци добију посао.

Званичници РС и челници МУП-а положили су вијенце на спомен-плочу погинули припадницима МУП-а, а у цркви Рођења пресвете Богородице у Бањалуци служен је и парастос. Крсна слава прослављена је широм РС, а полагањем вијенаца и паљењем свијећа одата почаст погинулим припадницима МУП-а.

Најбољи студент

Поводом Дана Високе школе унутрашњих послова промовисана су 92 дипломирана правника унутрашњих послова, а најбољи студент је Даница Игњатовић из Приједора са просјеком 9,25.

- Драго ми је што сам уписала ову школу, било је много тешких тренутака и много пута сам преиспитала своју одлуку, али ми је драго да сам остала при њој, јер се исплатило школовати - рекла је Игњатовићева и додала да ће приправнички стаж одрадити у ЦЈБ Бањалука те да ће наставити школовање.

Још два студента са најбољим просјеком оцјена добила су уговоре о одрађивању приправничког стажа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана