Policija temelj stabilnosti RS

Svjetlana Šurlan
Policija temelj stabilnosti RS

Banjaluka - Policija RS stoji rame uz rame sa evropskim policijama, a školovanje stručnog kadra i opremanje Ministarstva unutrašnjih poslova biće nastavljeni kako bi ono i dalje bilo garant mira i stabilnosti Srpske.

Poručili su to u petak zvaničnici RS i čelnici MUP-a na proslavi krsne slave policije - Svetog arhangela Mihaila i obilježavanju Dana Visoke škole unutrašnjih poslova u Banjaluci.

Predsjednik RS Milorad Dodik naglasio je da policija ima snažnu i odgovornu ulogu u društvu i da su zbog toga spriječeni pokušaji da nadležnost nad njom bude oduzeta od RS i prenesena na nivo BiH.

- Očuvanje bezbjednosti je važna pretpostavka, a policija RS to uspješno čini i jedna je od najboljih bezbjednosnih agencija u BiH. To priznaju i mnogi koji nisu iz RS - istakao je Dodik.

Dodao je da dobra bezbjednost podrazumijeva i borbu protiv terorizma, te da policija RS mora da bude osposobljena da se što efikasnije suprotstavi toj pojavi sa kojom se bori cijeli svijet.

- Pored očuvanja materijalnog položaja policajaca, nastavićemo sa opremanjem policije neophodnom logistikom, zanavljanjem opreme, automobila, oružja i svega što je potrebno da može da se suprotstavi izazovima koji nisu mali - kazao je Dodik i dodao da borba protiv kriminala i korupcije mora biti neprekidna.

Premijer RS Željka Cvijanović poručila je da je jaka policija važna poluga u razvoju svakog društva.

- Prošle godine smo, uprkos velikim izazovima i posljedicama koje je ostavila ekonomska kriza, uspjeli da obezbijedimo poboljšanje materijalnih uslova za rad policije, a to se manifestovalo kroz nabavku novih uniformi i vozila, ali i povećanje plata - kazala je Cvijanovićeva.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić rekao je da policija već 22 godine slavi slavu i obilježava 19 godina rada Visoke škole unutrašnjih poslova koja je pratila razvoj MUP-a.

- Ove godine smo napravili iskorak u opremanju, što nam daje mogućnost da rame uz rame sa ostalim evropskim policijama uspješno izvršavamo sve zakonom predviđene obaveze s ciljem obezbjeđenja mira i stabilnosti - istakao je Jovičić i dodao da se sa posebnim pijetetom sjećaju poginulih kolega koji su svoje živote ugradili u temelje RS.

Dodao je da se policija RS pokazala kao pouzdan partner u međunarodnim operativnim akcijama borbe protiv organizovanog kriminala, prekograničnog kriminala i da je za to dobila brojna priznanja i nagrade, te da su ove godine zaposlili više od 100 studenata Visoke škole unutrašnjih poslova.

Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje Mile Šikman rekao je da se Visoka škola unutrašnjih poslova tokom 19 godina postojanja konstantno razvijala i da je do sada upisala 2.900 studenata, a ispratila 1.119 diplomaca, što govori da samo najbolji završavaju školu. On je kazao da je zbog problema sa zapošljavanjem onih koji završe ovu školu smanjena upisna kvota i da očekuje da u roku od dvije godine svi diplomci dobiju posao.

Zvaničnici RS i čelnici MUP-a položili su vijence na spomen-ploču poginuli pripadnicima MUP-a, a u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Banjaluci služen je i parastos. Krsna slava proslavljena je širom RS, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odata počast poginulim pripadnicima MUP-a.

Najbolji student

Povodom Dana Visoke škole unutrašnjih poslova promovisana su 92 diplomirana pravnika unutrašnjih poslova, a najbolji student je Danica Ignjatović iz Prijedora sa prosjekom 9,25.

- Drago mi je što sam upisala ovu školu, bilo je mnogo teških trenutaka i mnogo puta sam preispitala svoju odluku, ali mi je drago da sam ostala pri njoj, jer se isplatilo školovati - rekla je Ignjatovićeva i dodala da će pripravnički staž odraditi u CJB Banjaluka te da će nastaviti školovanje.

Još dva studenta sa najboljim prosjekom ocjena dobila su ugovore o odrađivanju pripravničkog staža.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana