Појашњење мјера за музику уживо задало муке угоститељима: Добро вече и лаку ноћ, свирачи

Данијела Бајић
Појашњење мјера за музику уживо задало муке угоститељима: Добро вече и лаку ноћ, свирачи

БАЊАЛУКА – Музика уживо у Републици Српској од јуче је дозвољена у угоститељским објектима уз поштовање препорука Института за јавно здравство РС, али угоститељи истичу да сумњају да ће на овај начин ангажовати музичаре, јер је препоручене мјере тешко спровести.

Према препорукама Института за јавно здравство РС, музика уживо у Републици Српској је дозвољена у угоститељским објектима већим од 50 квадрата и то у периоду од 20 часова до краја радног времена, с тим да гостима није дозвољено да плешу и пјевају. 

У препорукама, је између осталог, наведено да  музичари треба да поштују добре хигијенске праксе и већ дефинисане епидемиолошке мјере које важе за угоститељске објекте.

Једна од мјера је и забрана организовања музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће који имају мање од 50 метара квадратних простора који је намијењен гостима.

С  циљем спречавања ширења вируса корона, потребно је обезбиједити  удаљеност између бине и столова од најмање четири метра, док је између музичара неопходна дистанца од два метра, а из Института препоручују угоститељима да уколико је то могуће поставе физичке баријере, у виду плексигласа, између већег дијела простора за извођење музике и остатка угоститељског објекта.

- Угоститељи су, између осталог, дужни да воде евиденцију музичара за сваки дан када је музика уживо организована. Приликом доласка музичарима се мјери температура. Сви музичари су обавезни да носе маску која покрива уста и нос изузев пјевача и музичара који свирају дувачке инструменте - истичу епидемиолози.

Предсједник Удружења послодаваца туризма и угоститељства "Хорека" Далибор Шајић је истакао за "Глас Српске" да према овим мјерама музика уживо у локалу неће трајати ни сат и по, с обзиром на то да је радно вријеме до 22 часа, а до тада сви гости треба да напусте локал.

- Сумњам да ће на овај начин послодавци ангажовати музику уживо, јер је то вријеме прекратко. Због тога би радно вријеме требало продужити бар још за сат времена. Осим тога, ниједном угоститељу неће бити једноставно да забрани гостима да плешу и пјевају - казао је Шајић.

Власник једног локала у Бањалуци Горан Куртиновић рекао је да угоститељи тренутно немају избора, те да, ако желе да раде, морају да поштују мјере.

- На овај начин се губи смисао музике уживо, али шта да се ради, јер ни музичари не живе од воде и ваздуха. У случају да ово заживи, на неки начин би се могле и свадбе правити. Боље за све да се свадба одржи па и на овај начин, него да се одгађа због народног кола - казао је Куртиновић.

Музичар Бојан Чикић из Бањалуке каже да има много нелогичности у овим препорукама, почевши од трајања музике уживо до јачине звука.

- Немогуће је да јачина звука током музике уживо буде мања од 65 децибела, колико је то одредио Институт, јер се током разговора производи око 75 децибела - истакао је Чикић.

Посебна пажња инспектора у наредним данима биће усмјерена на угоститељске објекте поводом обиљежавања 8. марта, а из Инспектората РС позивају оне који најављују организовање прослава уз музику уживо да се досљедно придржавају епидемиолошких мјера.

- Субјекти могу очекивати учесталије доласке инспектора на дневном нивоу, а један долазак инспектора у току дана не значи да су изузети од поновне посјете. Рад инспектора организован је у смјенама, те се долазак инспектора може очекивати у дневним, вечерњим и ноћним часовима - наводе из Републичке управе за инспекцијске послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана