Pojašnjenje mjera za muziku uživo zadalo muke ugostiteljima: Dobro veče i laku noć, svirači

Danijela Bajić
Pojašnjenje mjera za muziku uživo zadalo muke ugostiteljima: Dobro veče i laku noć, svirači

BANjALUKA – Muzika uživo u Republici Srpskoj od juče je dozvoljena u ugostiteljskim objektima uz poštovanje preporuka Instituta za javno zdravstvo RS, ali ugostitelji ističu da sumnjaju da će na ovaj način angažovati muzičare, jer je preporučene mjere teško sprovesti.

Prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, muzika uživo u Republici Srpskoj je dozvoljena u ugostiteljskim objektima većim od 50 kvadrata i to u periodu od 20 časova do kraja radnog vremena, s tim da gostima nije dozvoljeno da plešu i pjevaju. 

U preporukama, je između ostalog, navedeno da  muzičari treba da poštuju dobre higijenske prakse i već definisane epidemiološke mjere koje važe za ugostiteljske objekte.

Jedna od mjera je i zabrana organizovanja muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće koji imaju manje od 50 metara kvadratnih prostora koji je namijenjen gostima.

S  ciljem sprečavanja širenja virusa korona, potrebno je obezbijediti  udaljenost između bine i stolova od najmanje četiri metra, dok je između muzičara neophodna distanca od dva metra, a iz Instituta preporučuju ugostiteljima da ukoliko je to moguće postave fizičke barijere, u vidu pleksiglasa, između većeg dijela prostora za izvođenje muzike i ostatka ugostiteljskog objekta.

- Ugostitelji su, između ostalog, dužni da vode evidenciju muzičara za svaki dan kada je muzika uživo organizovana. Prilikom dolaska muzičarima se mjeri temperatura. Svi muzičari su obavezni da nose masku koja pokriva usta i nos izuzev pjevača i muzičara koji sviraju duvačke instrumente - ističu epidemiolozi.

Predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeka" Dalibor Šajić je istakao za "Glas Srpske" da prema ovim mjerama muzika uživo u lokalu neće trajati ni sat i po, s obzirom na to da je radno vrijeme do 22 časa, a do tada svi gosti treba da napuste lokal.

- Sumnjam da će na ovaj način poslodavci angažovati muziku uživo, jer je to vrijeme prekratko. Zbog toga bi radno vrijeme trebalo produžiti bar još za sat vremena. Osim toga, nijednom ugostitelju neće biti jednostavno da zabrani gostima da plešu i pjevaju - kazao je Šajić.

Vlasnik jednog lokala u Banjaluci Goran Kurtinović rekao je da ugostitelji trenutno nemaju izbora, te da, ako žele da rade, moraju da poštuju mjere.

- Na ovaj način se gubi smisao muzike uživo, ali šta da se radi, jer ni muzičari ne žive od vode i vazduha. U slučaju da ovo zaživi, na neki način bi se mogle i svadbe praviti. Bolje za sve da se svadba održi pa i na ovaj način, nego da se odgađa zbog narodnog kola - kazao je Kurtinović.

Muzičar Bojan Čikić iz Banjaluke kaže da ima mnogo nelogičnosti u ovim preporukama, počevši od trajanja muzike uživo do jačine zvuka.

- Nemoguće je da jačina zvuka tokom muzike uživo bude manja od 65 decibela, koliko je to odredio Institut, jer se tokom razgovora proizvodi oko 75 decibela - istakao je Čikić.

Posebna pažnja inspektora u narednim danima biće usmjerena na ugostiteljske objekte povodom obilježavanja 8. marta, a iz Inspektorata RS pozivaju one koji najavljuju organizovanje proslava uz muziku uživo da se dosljedno pridržavaju epidemioloških mjera.

- Subjekti mogu očekivati učestalije dolaske inspektora na dnevnom nivou, a jedan dolazak inspektora u toku dana ne znači da su izuzeti od ponovne posjete. Rad inspektora organizovan je u smjenama, te se dolazak inspektora može očekivati u dnevnim, večernjim i noćnim časovima - navode iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana