Почетници у предузетништву уз подршку Развојне агенције РС освајају тржиште: Иновативне идејe постају бизнис

Milijana Latinović
Почетници у предузетништву уз подршку Развојне агенције РС освајају тржиште: Иновативне идејe постају бизнис

БАЊАЛУКА - Бесплатна обука, савјети ментора, писање бизнис плана и повезивање са инвеститорима само су мали дио подршке коју иновативни почетници у послу добијају кроз програм акцелератор који реализује Развојна агенција Републике Српске.

Овај програм представља нови облик подршке предузетницима у Српској, а међу пословним идејама које су до сада подржане предњаче оне из области пољопривреде, туризма, прехрамбене индустрије, прераде дрвета и информационих технологија.

Да је овај вид подршке вјетар у леђа свима који се одваже да своју бизнис идеју спроведу у дјело, потврђују они који су прошли кроз акцелератор и већ сада убиру плодове свога рада.

Приједорчанин Здравко Грбић дошао је на идеју да производи дрвене едукативне играчке и наставни материјал, а његов бизнис план оцијењен је као најбољи у оквиру пилот програма прије двије године.

- Добили смо подршку зналаца на чијим предавањима смо учили о послу, како да региструјемо бизнис и што успјешније реализујемо посао. С обзиром на то да је наш бизнис план награђен као најбољи, добили смо новчану награду захваљујући којој смо купили опрему за рад, а идућег мјесеца отворићемо продавницу у којој ћемо продавати све оно што производимо - испричао је Грбић за “Глас Српске” нагласивши да је акцелератор био вјетар у леђа његовој пословној идеји захваљујући којој је тренутно запослено двоје људи. Грбић наглашава да су дрвене играчке и едукативни материјал који производи намијењени дјеци предшколског и основношколског узраста.

Да је без подршке тешко, сагласан је и Бањалучанин Гордан Илинчић који је покренуо информативни стоматолошки портал “Дентал фор ју”.

- Осим уобичајених чланака о оралној хигијени и представљању стоматолошких производа, портал садржи базу свих стоматолошких ординација у БиХ, денталних депоа, а промовишемо и дентални туризам. Потенцијалним пацијентима нудимо могућност да сами себи “скроје” денталну понуду тако што ће изабрати град, ординацију, смјештајне капацитете и знаменитости које желе обићи у том граду - појаснио је Илинчић чија је идеја такође награђена у првом циклусу акцелератора.

Директор Развојне агенције РС Маринко Ђукић каже за “Глас Српске” да је ова агенција расписала јавни позив за учешће у новом циклусу акцелератор програма који је намијењен почетницима у послу са иновативним идејама са подручја Источног Сарајева.

- Позив ће бити отворен до 10. марта 2020, а програм ће бити спровођен током марта, априла и маја у Палама. Програм се реализује у три фазе: предакцелерације, акцелерације и програма раста, путем којих се обезбјеђује континуирана подршка почетницима у пословању с циљем реализације њихове пословне идеје - појаснио је Ђукић и додао да је након овог планиран и нови циклус у Угљевику.

 

Резултати

Маринко Ђукић је казао да је акцелератор развијен у оквиру међународног пројекта у којем је учествовала Развојна агенција РС, а кроз који су спроведена два пилот програма, у Бањалуци и Приједору.

- Кроз те пилот програме прошло је 19 тимова и појединаца, двије пословне идеје смо новчано наградили, а пет идеја добило је подршку у оквиру инкубатора и коворкинг простора. Прошле године смо реализовали акцелератор у Билећи у сарадњи са општином Билећа и Агенцијом за развој малих и средњих предузећа града Требиња - рекао је Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана