Почела онлајн међународна научна конференција на "Апеирону": Руски језик између модерног и традиционалног

Ј. С.
Почела онлајн међународна научна конференција на "Апеирону": Руски језик између модерног и традиционалног

БАЊАЛУКА - Међународна научна конференција "Ново и традиционално у транслатологији и настави руског језика као страног" почела је данас, а биће обрађене теме онлајн технологија у учењу руског језика као страног и проблеми његовог превођења.

Панел дискусија се одржава путем "Зум" апликације, а почетак је заказан за данас од девет часова.

Конференцију су организовали Факултет филолошких наука Паневропског универзитета "Апеирон", "Руски нови универзитет" из Москве, Савез преводилаца Русије и Удружење преводилаца Србије.

Расправљаће се на теме превода, језика и културе, проблеми и перспективе учења на даљину руског језика као страног, те руског језика у систему обуке специјалиста интернационалне комуникације и многе друге.

Према ријечима организатора, биће организована и секција за младе научнике, магистранте и докторанде.

- Ово је велики допринос научном скупу посвећеном питањима глобалног система коришћења специјалних онлајн технологија у учењу руског језика као страног и проблемима превођења - казала је професорица Лариса Човић, декан Факултета филолошких наука и предсједник Организационог одбора Конференције.

Уводно излагање на тему "Дигитални превод и умјетничка креативност" одржаће декан Факултета за превођење Московског државног универзитета "Ломоносов", академик Николај Гарбовски.

Након њега ће научни руководилац међународних умрежених лабораторија "Иновативне технологије у области поликултурног образовања" Екатерина Кудрyавтсева из Берлина изложити тему "Књижевни превод у огледалу имерсионог читања - Љермонтова" из "Гетеа".

Путем апликације своје научне радове изложиће више од 80 аутора из Русије, Словачке, Шпаније, Републике Српске, Грчке, Србије, БиХ, Македоније, Њемачке, Чешке, Индије, Кине, Турске, Узбекистана и Каракалпакије.

"Апеирон" је прије шест година ову конференцију организовао са Московским државним универзитетом "Ломоносов", а ни ове године није изостала подршка.  Са Руском академијом наука 2017. године Апеирон је такође организовао конференцију посвећену истим темама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана