Počela onlajn međunarodna naučna konferencija na "Apeironu": Ruski jezik između modernog i tradicionalnog

J. S.
Počela onlajn međunarodna naučna konferencija na "Apeironu": Ruski jezik između modernog i tradicionalnog

BANjALUKA - Međunarodna naučna konferencija "Novo i tradicionalno u translatologiji i nastavi ruskog jezika kao stranog" počela je danas, a biće obrađene teme onlajn tehnologija u učenju ruskog jezika kao stranog i problemi njegovog prevođenja.

Panel diskusija se održava putem "Zum" aplikacije, a početak je zakazan za danas od devet časova.

Konferenciju su organizovali Fakultet filoloških nauka Panevropskog univerziteta "Apeiron", "Ruski novi univerzitet" iz Moskve, Savez prevodilaca Rusije i Udruženje prevodilaca Srbije.

Raspravljaće se na teme prevoda, jezika i kulture, problemi i perspektive učenja na daljinu ruskog jezika kao stranog, te ruskog jezika u sistemu obuke specijalista internacionalne komunikacije i mnoge druge.

Prema riječima organizatora, biće organizovana i sekcija za mlade naučnike, magistrante i doktorande.

- Ovo je veliki doprinos naučnom skupu posvećenom pitanjima globalnog sistema korišćenja specijalnih onlajn tehnologija u učenju ruskog jezika kao stranog i problemima prevođenja - kazala je profesorica Larisa Čović, dekan Fakulteta filoloških nauka i predsjednik Organizacionog odbora Konferencije.

Uvodno izlaganje na temu "Digitalni prevod i umjetnička kreativnost" održaće dekan Fakulteta za prevođenje Moskovskog državnog univerziteta "Lomonosov", akademik Nikolaj Garbovski.

Nakon njega će naučni rukovodilac međunarodnih umreženih laboratorija "Inovativne tehnologije u oblasti polikulturnog obrazovanja" Ekaterina Kudryavtseva iz Berlina izložiti temu "Književni prevod u ogledalu imersionog čitanja - Ljermontova" iz "Getea".

Putem aplikacije svoje naučne radove izložiće više od 80 autora iz Rusije, Slovačke, Španije, Republike Srpske, Grčke, Srbije, BiH, Makedonije, Njemačke, Češke, Indije, Kine, Turske, Uzbekistana i Karakalpakije.

"Apeiron" je prije šest godina ovu konferenciju organizovao sa Moskovskim državnim univerzitetom "Lomonosov", a ni ove godine nije izostala podrška.  Sa Ruskom akademijom nauka 2017. godine Apeiron je takođe organizovao konferenciju posvećenu istim temama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana