Плави дизел за све ратаре

Жељка Домазет
Плави дизел за све ратаре

Сарајево - Иницијатива за увођење плавог дизела у цијелој БиХ покренута је јуче, а да би заживјела, ресорни министри су затражили измјене Закона о акцизама БиХ.

Приједлог су упутили министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министри пољопривреде РС Стево Мирјанић и ФБиХ Шемсудин Дедић, а коначна одлука је на Управи за индиректно опорезивање (УИО) и Савјету министара БиХ. Министри су разматрали и примјену акционог плана за извоз млијека и млијечних производа у ЕУ и договорили наставак активности да би била донесена три кључна закона - о пољопривреди, храни и ветеринарству. Сљедеће седмице радна група састављена од представника РС, ФБиХ, Брчко дистрикта и Савјета министара кренуће са финализацијом текстова ових закона.

- Подржали смо наставак активности на усвајању европских стандарда, нарочито када је ријеч о испуњавању услова за извоз меса, перади и јаја - истакао је Шаровић.

Мирјанић је подсјетио да је плави дизел у Српској уведен прије неколико година и да га од 28.000 регистрованих пољопривредних произвођача користи готово 26.000. Само ове године ће за плави дизел бити издвојено између седам и осам милиона КМ.

- Увођење плавог дизела се показало добрим потезом и било би добро да то буде омогућено свим произвођачима у БиХ и да се новац обезбиједи у Савјету министара. Договорили смо се да буде анализирано колико би новца требало за то и ко ће имати право на плави дизел, односно да имају право произвођачи који су регистровани - рекао је Мирјанић.

Он је казао да је у РС донесена нова стратегија и стратешки план развоја пољопривреде и да нови модел подразумијева подстицај по грлу и хектару, те да ће бити обезбијеђена премија за млијеко и пшеницу те улагања за капиталне намјене и стимулације за произведену и продату робу домаћим произвођачима.

- Овај модел потенцира већу масу произвођача, да се обрађује више земљишта и да буде повећан сточни фонд - рекао је Мирјанић, заложивши се за убрзање процеса обиљежавања свих животиња и објеката и комплетирање базе података, јер од тога зависи реализација подстицаја у 2016. години.

Дедић је нагласио да је договорено да три закона која ће бити донесена буду усаглашена са законодавством ЕУ, као и нови закон и подзаконска акта у вези са генетски модификованом храном.

- Систем подстицаја по грлу и хектару у наредној години биће уведен и у ФБиХ, што ће обезбиједити редовност исплата. У наредном периоду биће уведено више реда у пољопривредној производњи - рекао је Дедић.

Састанку су присуствовали и представници Брчко дистрикта, Агенције за безбједност хране, Канцеларије за ветеринарство и Управе за заштиту здравља биља БиХ.

Суша

На питање да ли ће због суше у РС бити проглашена елементарна непогода, Стево Мирјанић је рекао да су већ у три наврата имали информацију за Владу РС о суши и о њеним размјерама, те да се раде процјене штете на културама по општинама.

- Наредног четвртка имаћемо финалну информацију коју ћемо разматрати на сједници Владе и тада ћемо процијенити да ли има основа да буде проглашена елементарна непогода - рекао је Мирјанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана