Пастири не маре за бруцелозу

Анита Јанковић Речевић
Пастири не маре за бруцелозу

БАЊАЛУКА - Жаришта бруцелозе константно тињају међу стадима у Српској, али упркос томе, као и чињеници да је номађење годинама забрањено, полиција је лани морала интервенисати 12 пута због непрописне испаше оваца и коза.

Са циљем спречавања појаве и ширења заразних болести животиња и ради заштите здравља људи од зооноза, које се на њих могу пренијети са оваца и коза те са циљем заштите пољопривредног, шумског и другог земљишта, усјева и засада од штета које могу настати номадском испашом оваца и коза, номађење је забрањено у Српској.

Међутим, у Министарству унутрашњих послова РС кажу да су током прошле године запримили 12 пријава у вези с номађењем.

- По запримању пријаве полицијски службеници су изашли на терен, утврдили чињенично стање и обавијестили инспекцијске органе у чијој је надлежности спровођење одлуке о забрани номађења - наводе у МУП-у.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да ће наредба о забрани, односно ограничавању и условима за номадску испашу оваца и коза у Српској остати на снази до даљег.

Додају да је ове године ресору за ветеринарство, од стране Ветеринарског института РС "Др Васо Бутозан" и надлежних ветеринарских инспектора, пријављено укупно 14 жаришта бруцелозе широм Српске.

- Три жаришта пријављена су у Бањалуци, а обољело је једно говедо и 21 овца. По једно жариште било је у Берковићима гдје је обољело седам оваца те у Кнежеву гдје је обољело једно говедо. На подручју Невесиња било је шест жаришта гдје је обољело четворо говеда, осам коза и 29 оваца, као и три жаришта у Требињу, гдје је била заражена 21 коза и 135 оваца - рекли су у Министарству пољопривреде.

Наводе да су жаришта на којима је утврђена бруцелоза под надзором надлежних ветеринарских инспектора који прате спровођење мјера за рано откривање, спречавање појаве, ширења, праћење, сузбијање или искорјењивање бруцелозе. 

- До избијања болести дошло је због непоштовања и неспровођења прописаних основних превентивних мјера за спречавање појаве и ширења заразне болести бруцелозе, а што је обавеза власника животиња - категорични су у ресорном министарству.

Како би се појава ове болести смањила на најмањи могући ниво, у Министарству пољопривреде истичу да се спроводе превентивне мјере које подразумијевању да се најмање једном годишње на бруцелозу испитује крв свих говеда старијих од годину која се налазе на фарми.

- Овце и козе, осим јагњади и јаради намијењених клању до шест мјесеци старости, вакцинишу се REV1 OCUREV вакцином коју Република Српска обезбјеђује. Вакцинација оваца и коза против узрочника бруцелозе се спроводи на цијелој територији Српске. Такође, промет оваца и коза допушта се под ветеринарским надзором и у промет се могу ставити само на бруцелозу имуне овце и козе, односно оне које су вакцинисане најмање четири седмице прије стављања у промет - појаснили су у Министарству пољопривреде.

Зараза код људи

У Министарству пољопривреде кажу да је бруцелоза бактеријска инфекција која се може пренијети са животиња на људе, а најчешћи начин инфицирања је конзумација сирових или непастеризованих млијечних производа.

- Бактерије које изазивају бруцелозу могу се ширити директним контактом са зараженим животињама, а понекад и ваздухом. Симптоми бруцелозе могу укључивати грозницу, бол у зглобовима и умор. Инфекција се обично санира антибиотицима, а лијечење траје и до неколико седмица и мјесеци - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана