Pastiri ne mare za brucelozu

Anita Janković Rečević
Pastiri ne mare za brucelozu

BANjALUKA - Žarišta bruceloze konstantno tinjaju među stadima u Srpskoj, ali uprkos tome, kao i činjenici da je nomađenje godinama zabranjeno, policija je lani morala intervenisati 12 puta zbog nepropisne ispaše ovaca i koza.

Sa ciljem sprečavanja pojave i širenja zaraznih bolesti životinja i radi zaštite zdravlja ljudi od zoonoza, koje se na njih mogu prenijeti sa ovaca i koza te sa ciljem zaštite poljoprivrednog, šumskog i drugog zemljišta, usjeva i zasada od šteta koje mogu nastati nomadskom ispašom ovaca i koza, nomađenje je zabranjeno u Srpskoj.

Međutim, u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS kažu da su tokom prošle godine zaprimili 12 prijava u vezi s nomađenjem.

- Po zaprimanju prijave policijski službenici su izašli na teren, utvrdili činjenično stanje i obavijestili inspekcijske organe u čijoj je nadležnosti sprovođenje odluke o zabrani nomađenja - navode u MUP-u.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da će naredba o zabrani, odnosno ograničavanju i uslovima za nomadsku ispašu ovaca i koza u Srpskoj ostati na snazi do daljeg.

Dodaju da je ove godine resoru za veterinarstvo, od strane Veterinarskog instituta RS "Dr Vaso Butozan" i nadležnih veterinarskih inspektora, prijavljeno ukupno 14 žarišta bruceloze širom Srpske.

- Tri žarišta prijavljena su u Banjaluci, a oboljelo je jedno govedo i 21 ovca. Po jedno žarište bilo je u Berkovićima gdje je oboljelo sedam ovaca te u Kneževu gdje je oboljelo jedno govedo. Na području Nevesinja bilo je šest žarišta gdje je oboljelo četvoro goveda, osam koza i 29 ovaca, kao i tri žarišta u Trebinju, gdje je bila zaražena 21 koza i 135 ovaca - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Navode da su žarišta na kojima je utvrđena bruceloza pod nadzorom nadležnih veterinarskih inspektora koji prate sprovođenje mjera za rano otkrivanje, sprečavanje pojave, širenja, praćenje, suzbijanje ili iskorjenjivanje bruceloze. 

- Do izbijanja bolesti došlo je zbog nepoštovanja i nesprovođenja propisanih osnovnih preventivnih mjera za sprečavanje pojave i širenja zarazne bolesti bruceloze, a što je obaveza vlasnika životinja - kategorični su u resornom ministarstvu.

Kako bi se pojava ove bolesti smanjila na najmanji mogući nivo, u Ministarstvu poljoprivrede ističu da se sprovode preventivne mjere koje podrazumijevanju da se najmanje jednom godišnje na brucelozu ispituje krv svih goveda starijih od godinu koja se nalaze na farmi.

- Ovce i koze, osim jagnjadi i jaradi namijenjenih klanju do šest mjeseci starosti, vakcinišu se REV1 OCUREV vakcinom koju Republika Srpska obezbjeđuje. Vakcinacija ovaca i koza protiv uzročnika bruceloze se sprovodi na cijeloj teritoriji Srpske. Takođe, promet ovaca i koza dopušta se pod veterinarskim nadzorom i u promet se mogu staviti samo na brucelozu imune ovce i koze, odnosno one koje su vakcinisane najmanje četiri sedmice prije stavljanja u promet - pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Zaraza kod ljudi

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je bruceloza bakterijska infekcija koja se može prenijeti sa životinja na ljude, a najčešći način inficiranja je konzumacija sirovih ili nepasterizovanih mliječnih proizvoda.

- Bakterije koje izazivaju brucelozu mogu se širiti direktnim kontaktom sa zaraženim životinjama, a ponekad i vazduhom. Simptomi bruceloze mogu uključivati groznicu, bol u zglobovima i umor. Infekcija se obično sanira antibioticima, a liječenje traje i do nekoliko sedmica i mjeseci - rekli su u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana