Отпуштено 2.600 радника, расту трошкови за накнаде

Маријана Миљић Бјеловук
Отпуштено 2.600 радника, расту трошкови за накнаде

БАЊАЛУКА - Завод за запошљавање РС тражи додатни новац од Владе Српске за исплату новчаних накнада лицима која су остала без посла, а право на то за непуна два мјесеца остварило је око 2.600 људи са којима је послодавац раскинуо уговор о запослењу.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је да ће издвајања за новчане накнаде лицима која су остала без посла дефинитивно премашити износ који су ове године планирали за те намјене.

- Према нашим првим процјенама издаци за накнаде биће већи од 2,5 милиона до три милиона марака у односу на планиране трошкове. Већ смо разговарали о томе са челницима Владе РС и упознали их са тим проблемима. Имамо обећања да ће нам обезбиједити додатни износ како би сви они што остају без посла добили новчану накнаду која им припада - казао је “Гласу Српске” Вујичић.

Нагласио је да је од половине марта на бироима у Српској пријављено око 2.600 лица која су добила отказ.

- Очекујемо да сада буде успорен темпо лица која се пријављују на бирое по основу отказа јер фирме почињу са радом - навео је Вујичић и истакао да је  у протекла два мјесеца више од 2.000 лица брисано са бироа по основу запослења.

Подсјетио је да је у овој години за пројекте запошљавања планирано 11 милиона марака, а додатни новац за те намјене Заводу обећавају и са адреса Владе РС и Савјета министара БиХ са којима преговарају.

- Све је још на нивоу преговора и видјећемо шта ће бити. Ми ћемо ове године припремити један пројекат који ће бити фокусиран искључиво на запошљавање у привреди и кроз њега ћемо обухватити и циљне групе и угрожене категорије становништва, док ће се други пројекат односити на запошљавање приправника - навео је Вујичић.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић подсјећа да се Завод за запошљавање РС финансира из доприноса који плаћају радници, односно послодавци у име радника.

- Тај допринос за незапосленост раније је био 1,5 одсто и у неколико наврата је смањен, па и почетком године за 0,2 одсто и сада износи 0,8 одсто. То је била лоша одлука Владе која је донесена под притиском неких послодаваца, који би најрадије да радници раде за њих, а да им плате исплаћује буџет. Сада Завод за запошљавање има проблем, јер да нису смањивани ти доприноси и они би имали довољно новца за исплату накнада онима који добијају отказе - навела је Мишићева и подвукла да нико од отпуштених радника који имају право не смије остати без накнада јер то им је основни износ примања док не нађу ново запослење.

Она је подсјетила да је износ накнаде повећан, а и продужено је и вријеме исплате тог права, како тврди, захваљујући синдикалној борби који су водили скоро двије и по године.

Мишићева истиче да сада на првом мјесту треба да буду искључиво људи који морају да примају накнаду јер су добили отказ.

- Пројекти запошљавања не смију никако бити на првом мјесту. Поред тога, поједини од тих пројеката немају никакву функцију, а за њих се издвајају милиони марака. Њих треба укинути. Треба само да подржимо оне који подразумијевају стално запослење код послодаваца - рекла је Мишићева.

Новчана накнада за раднике који остају без посла не може бити мања од 80 одсто најниже плате, односно 416 марака. Минималац у РС тренутно износи 520 марака. Дужина исплате овог права може бити од мјесец до двије године, у зависности од дужине стажа. За вријеме док остварује право на накнаду незапослено лице има здравствено, пензијско и инвалидско осигурање.

Вишковић и привредници

Предсједник Владе РС Радован Вишковић разговарао је јуче са руководством више предузећа у Српској који су га том приликом обавијестили да нису отпуштали раднике. Неки од њих навели су и да су имали потребу за додатним запошљавањем, те да је организација процеса производње у потпуности прилагођена прописаним препорукама и мјерама заштите чији је циљ спречавање ширења вируса корона. Вишковић је разговарао са руководиоцима предузећа “Млијекопродукт” из Козарске Дубице и мљекаре “Пађени” из Билеће, те представницима предузећа “Мрежа-нетворк” из Дервенте, “Мега дрво”, “Сава” и “Спектар дринк” из Бијељине, те “Хамдо групе” са Сокоца и “Беме” из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана