У манастиру Осовица откривен споменик мајци

Срна
Foto: Срна

СРБАЦ - У манастиру Осовица код Српца данас је, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика, свечано откривен споменик у част мајке, чија је израда иницирана с циљем очувања породичних вриједности.

Споменик су открила дјеца, а свечаности су, осим бројних вјерника и свештенства, присуствовали министар финансија Српске Зора Видовић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, потпредсједник Народне скупштине Ања Љубојевић и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик захвалио је игуману Теофилу на идеји и истрајности да се овакав споменик нађе у манастиру Осовица.

Додик је рекао да овај споменик свједочи колико је у животу важна породица, мајка и жена.

"Нема живота без жене, нема живота без здраве породице, уколико то угрозимо све смо угрозили", рекао је Додик.

Он је истакао да српски народ баштини традицију која је управо везана за породицу, окупљање и заједницу, наводећи да идеје либерализма имају за циљ да ослабе ту заједницу.

"Стуб свих наших тежњи и живота јесте жена", поручио је Додик.

Предсједник Српске је рекао да ће наставити да подржава изградњу комплекса манастира Осовица.

Игуман Теофил истакао је на свечаности да је породица црква у малом.

"Обавеза свих нас је да поштујемо мајку, јер је мајка та преко које нам Бог даје живот. Природно је да споменик мајки буде уз манастир гдје се одаје част Богомајци и тамо гдје се молимо за све наше мајке", рекао је игуман Теофил.

Он је захвалио вајару Вујадину Малешевићу из Дервенте, који је на његову иницијативу израдио споменик.

Министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић рекао је да је споменик мајци у манастиру Осовица јединствен у православном свијету.

"Ово ће бити мјесто молитве, али и поклоњења, прије свега, мајци и изражавања највећег могућег поштовања према мајци и породици. Вјерујем да ће ово бити култно мјесто за наш православни народ у које ће долазити и људи из свих крајева свијета", рекао је Ђокић.

Споменик у част мајке монументалног је изгледа. Изливен је у ливници "Антал" из Суботице која је позната по стогодишњој радној традицији.

На уређењу спомен-комплекса и саме скулптуре учествовали су многи својим личним залагањима.

Манастир Осовица налази се у подножју планине Мотајице, тридесетак километара од Српца.

Обнова манастирског комплекса почела је након што су археолози утврдили да је на том мјесту био манастир из 1330. године, који су Турци срушили и опустошили 1695. године.

Претпоставља се да је то била задужбина краља Драгутина, о чему постоје и документа из те године са печатом на старословенском језику, на којима пише "Благовијести пресвете Богородице - Осовица".

Свештеник Славиша Топић и Верољуб Малетић пронашли су 2003. године темеље историјског манастира Осовица, да би 2008. године на Ваведење Пресвете Богородице епископ бањалучки Јефрем освештао привремени манастирски конак са капелом.

Године 2009. изграђени су темељи саборног манастирског храма Благовијести Пресвете Богородице, као и темељи конака са зимском капелом Светог великомученика Прокопија.

Саборни храма Благовијести Пресвете Богородице у манастирском комплексу Осовица освештан је крајем јула 2017. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана