Откривањем глаукома на вријеме спријечити сљепило

М. Л.
Откривањем глаукома на вријеме спријечити сљепило

Бањалука - Клиника за очне болести Универзитетске болнице - Клинички центар Бањалука од 8. до 14. марта обиљежава Свјетску недјељу борбе против глаукома, с циљем да се подигне свијест грађана о овом веома честом офталмолошком проблему.

- Грађани могу данас у периоду од осам до 14 часова у холу ЦМБ-а, зграда Интерног на Паприковцу, да обаве испитивање глаукома, које обухвата мјерење очног притиска, преглед предњег сегмента ока и очног дна и анкетирање - саопштено је из Универзитетске болнице - Клинички центар.

Према њиховим ријечима, глауком је хронична болест код које повишен очни притисак доводи до постепеног пропадања очног живца. Очни живац је задужен за пренос слике од ока до мозга, а његово оштећење се код глаукома манифестује постепеним губитком периферног вида.

Како болест напредује, напредује и губитак видног поља, а у крајњем стадијуму пацијент потпуно изгуби вид. Назива се и "тихи крадљивац вида" или болест тихог сљепила, јер се углавном јавља без симптома, а напредује неопажено док не доведе до сљепила.

- С циљем ране дијагностике потребно је успоставити адекватан скрининг, који ће омогућити да се из опште популације издвоје особе које показују предиспозицију за ову болест. Најчешћи фактори ризика за настанак глаукома су повишен очни притисак, старија животна доб, позитивна породична анамнеза на глауком, висока кратковидост и дијабетес - саопштили су из УБКЦ Бањалука,  додајући да су пацијенти који спадају у ризичну групу особе које су навршиле 40 година и особе које осјећају одређене тегобе у оку приликом читања, а лијечење се састоји од примјене капи за очи, ласерске терапије и/или хируршке интервенције.                                             

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана