Oсвештање храма Светог Јована Владимира у Бару- охрабрење за српски народ

Срна
Oсвештање храма Светог Јована Владимира у Бару- охрабрење за српски народ

Бар - Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас да освештање Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару представља велико охрабрење за српски народ.

"Ово је очекиван и жељен дан за који се спремао цео српски, црногорски, свесрпски, а великим делом и цео православни народ", рекао је патријарх Иринеј обраћају ће окупљенима на свечаном ручку након освештања храма.


Патријарх Иринеј подсјетио је да је Свети Јован Владимир велико име српске историје и културе, те корјен светитељства у српском народу и српској цркви.

"Доласком Немањића, његова величина је некако засењена. Ово је прилика да се поново обнови и да се ми обновимо славом, светитељством и мучеништвом великог српског светитеља Светог Јована Владимира", рекао је патријарх српски.

Он је оцијенио да је вријеме у којем живимо веома тешко и кризно и да многи покушавају да те кризе ријеше без Бога, цркве и правих духовних вриједности.

"Да су данас они који решавају судбину света присутни овде, могли би да виде и дођу до закључка како и на који начин се могу решити проблеми присутни у данашњем свету", рекао је патријарх Иринеј.

Наводећи да су данас у Бару присутни представници православне и Римокатоличке цркве, исламске заједнице и других великих религија, патријарх српски је указао да је кључ рјешења у вјери.

Патријарх Иринеј наглашава да проблеми неће моћи да буду ријешени без поруке и истине вјере, већ се рјешавају оваквим саборима, гдје је, како каже, присутно име Божије и благодат Његова које рјешава све проблеме свијета.

"Господ и наши свети ће наћи најбољи метод и начин да решимо проблеме међу нама, да завлада љубав, поштовање личности божанске, да завлада осећање да смо сви деца Божија, да сви носимо лик Божији и да смо сви створени од Бога. Зато се молимо Господу да је оваквих сабора што више у свету", закључио је патријарх српски.

Свечаном ручку присуствовали су, између осталих, патријарх Јерусалима и цијеле Палестине Теофил Трећи и предстојатељ Албанске православне цркве архиепископ Анастасије.

Патријарх Теофил Трећи освештао је јутрос, уз саслужење патријарха српског Иринеја, Саборни храм Светог Јована Владимира у Бару, у којем је потом служио прву архијерејску литургију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана