Омбудсман за дјецу РС: Масовна окупљања опасна за дјецу

nezavisne.com
Омбудсман за дјецу РС: Масовна окупљања опасна за дјецу

Бањалука - Драгица Радовић, омбудсман за дјецу Републике Српске, поручила је да родитељи сносе одговорност за своју дјецу и могу их водити гдје хоће, и на јавне скупове, мирне протесте, стадионе, концерте, угоститељске објекте и слично, али да морају преузети и одговорност за евентуалне посљедице за дјецу због ризика које такви скупови носе.

“УН конвенција о правима дјетета јасно обавезује државе потписнице да обезбиједе да сви субјекти морају своје активности које се тичу дјеце и у којима су укључена дјеца спроводити искључиво у њиховом најбољем интересу, па тако и у напријед наведеним околностима”, стоји у саопштењу Омбудсмана за дјецу РС.

Наводе да питање учешћа дјеце на протестима није регулисано прописима, али да најбољи интерес дјетета мора бити приоритет у свим активностима које се тичу дјетета.

“Масовна окупљања, протести и слично увијек носе одређене ризике, који могу довести у питање безбједност дјеце и њихово право на заштиту. Одговорност је одраслих да, имајући у виду могуће ризике, осигурају да безбједност дјеце не буде доведена у питање”, стоји у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана