Одржана радионица о програмском буџетирању у систему јавног финансирања: Вјетар у леђа женама на селу

Данијела Бајић
Одржана радионица о програмском буџетирању у систему јавног финансирања: Вјетар у леђа женама на селу

БАЊАЛУКА - Број жена носилаца пољопривредних газдинстава у Републици Српској расте из године у годину, а вјетар у леђа даће им овогодишња подршка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, које прелази на програмско буџетирање у систему јавног финансирања.

Министарство пољопривреде у сарадњи са Агенцијом за аграрна плаћања и Џендер центром у четвртак и петак је организовало једну од четири радионице на тему “Идентификовање и промоција производа жена са села као примјер програмског буџетирања”, на којој су се учесници, између осталог, упознавали са новим системом јавног финансирања.

Програмско буџетирање за разлику од линијског, како су објаснили у министарству, дозвољава идентификовање крајњих корисника разврстано према полу, идентификовање циљева програмске активности у складу са њиховим потребама, препознавање крајњих резултата и процјену утицаја активности на оба пола.

Виши стручни сарадник за задругарство и савјетодавство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Дрена Ђукић истакла је да кроз радионице, између осталог, желе подићи капацитете запослених за примјену програмског буџетирања у аграрном буџету.

- Програмско буџетирање, такође, дозвољава вишегодишње планирање, реализацију, праћење и евалуацију програмске активности, као и координирајуће и партнерско дјеловање институција на хоризонталном и вертикалном нивоу - казала је Ђукићева. Додала је да је циљ програма унапријеђен капацитет за примјену програмског буџетирања у министарству, а које ће бити уврштено у Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села.

- Учесници радионица ће износити своје приједлоге за програмско буџетирање, који ће се углавном односити на економско оснаживање жена. Како ће то тачно изгледати, знаћемо по завршетку четврте радионице - истакла је Ђукићева. Једна од активности у склопу овог програма су, према њеним ријечима, изложбене витрине, гдје ће се налазити производи жена из задруга, а које ће бити постављене у ходнику министарства.

- Запослени, као и сви који сврате у министарство моћи ће да поруче нешто што им западне за око. На прољеће би, такође, требало да буду израђени каталози производа удружења жена и задруга из цијеле Српску, а све у циљу њихове промоције - казала је Ђукићева.

Мјере

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кроз разне пројекте и мјере већ годинама ради на економском оснаживању жена на селу, како би што више производа пласирале на тржиште и тако остале на својим огњиштима. Прошле године министарство је издвојило око 100.000 КМ за активности удружења жена у руралном подручју, док је више од 500.000 марака отишло задругама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана