Održana radionica o programskom budžetiranju u sistemu javnog finansiranja: Vjetar u leđa ženama na selu

Danijela Bajić
Održana radionica o programskom budžetiranju u sistemu javnog finansiranja: Vjetar u leđa ženama na selu

BANjALUKA - Broj žena nosilaca poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj raste iz godine u godinu, a vjetar u leđa daće im ovogodišnja podrška Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koje prelazi na programsko budžetiranje u sistemu javnog finansiranja.

Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Agencijom za agrarna plaćanja i Džender centrom u četvrtak i petak je organizovalo jednu od četiri radionice na temu “Identifikovanje i promocija proizvoda žena sa sela kao primjer programskog budžetiranja”, na kojoj su se učesnici, između ostalog, upoznavali sa novim sistemom javnog finansiranja.

Programsko budžetiranje za razliku od linijskog, kako su objasnili u ministarstvu, dozvoljava identifikovanje krajnjih korisnika razvrstano prema polu, identifikovanje ciljeva programske aktivnosti u skladu sa njihovim potrebama, prepoznavanje krajnjih rezultata i procjenu uticaja aktivnosti na oba pola.

Viši stručni saradnik za zadrugarstvo i savjetodavstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Drena Đukić istakla je da kroz radionice, između ostalog, žele podići kapacitete zaposlenih za primjenu programskog budžetiranja u agrarnom budžetu.

- Programsko budžetiranje, takođe, dozvoljava višegodišnje planiranje, realizaciju, praćenje i evaluaciju programske aktivnosti, kao i koordinirajuće i partnersko djelovanje institucija na horizontalnom i vertikalnom nivou - kazala je Đukićeva. Dodala je da je cilj programa unaprijeđen kapacitet za primjenu programskog budžetiranja u ministarstvu, a koje će biti uvršteno u Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

- Učesnici radionica će iznositi svoje prijedloge za programsko budžetiranje, koji će se uglavnom odnositi na ekonomsko osnaživanje žena. Kako će to tačno izgledati, znaćemo po završetku četvrte radionice - istakla je Đukićeva. Jedna od aktivnosti u sklopu ovog programa su, prema njenim riječima, izložbene vitrine, gdje će se nalaziti proizvodi žena iz zadruga, a koje će biti postavljene u hodniku ministarstva.

- Zaposleni, kao i svi koji svrate u ministarstvo moći će da poruče nešto što im zapadne za oko. Na proljeće bi, takođe, trebalo da budu izrađeni katalozi proizvoda udruženja žena i zadruga iz cijele Srpsku, a sve u cilju njihove promocije - kazala je Đukićeva.

Mjere

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kroz razne projekte i mjere već godinama radi na ekonomskom osnaživanju žena na selu, kako bi što više proizvoda plasirale na tržište i tako ostale na svojim ognjištima. Prošle godine ministarstvo je izdvojilo oko 100.000 KM za aktivnosti udruženja žena u ruralnom području, dok je više od 500.000 maraka otišlo zadrugama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana