Од 1. марта на снази нови закон о досељавању стручне радне снаге у Њемачку

Агенције
Од 1. марта на снази нови закон о досељавању стручне радне снаге у Њемачку

САРАЈЕВО - Новим њемачким законом о усељевању стручног кадра, који ће ступити на снагу 1. марта, биће проширене већ постојеће одредбе о усељавању, саопштено је из Амбасада Њемачке у БиХ.

"Закон се примјењује на држављане свих земаља широм свијета и односи се првенствено на особе са стручном или академском квалификацијом. Важно је да високошколска или стручна квалификација морају претходно бити признате у Њемачкој", наведено је у сапштењу. 

Према новом закону о усељавању, први корак је подношење захтјева за признавање (нострификацију) квалификације у Њемачкој. Ако је издата потврда о признавању квалификације, сљедећи корак је подношење захтјева за визу у њемачкој Амбасади у Сарајеву. 

"Уколико постоји понуда за посао и ако је извршена одговарајућа нострификација квалификације, убудуће се могу доселити стручњаци из свих области рада. Укида се правило према којем је за само одређена, јасно дефинисана, дефицитарна занимања постојала могућност усељавања. Осим тога, код ових захтјева више се неће примјењивати правило провјере према којем предност при конкретном запошљавању има стручни кадар из Њемачке или ЕУ", навели су из Амбасаде. 

Особе са признатом стручном квалификацијом могу поднијети захтјев за визу у сврху тражења посла, а радно мјесто мора бити у складу са образовањем и примјерено квалификацији. 

"И за младе људе који још нису стекли стручну квалификацију овај закон отвара нове могућности: особе млађе од 25 година могу убудуће поднијети захтјев за визу како би у Њемачкој тражиле мјесто за стручно образовање и тамо стекле своје комплетно образовање", истакнуто је у саопштењу. 

Неопходно познавање њемачког језика доказује се предочавањем сертификата о положеном испиту. 

"Нема старосне границе. Особе старије од 45 година, међутим, морају доставити доказ о минималној плати", навели су из Амбасаде. 

Из Амбасаде су истакли да Нови закон не утиче на Правило за земље Балкана. 

"За особе које немају високошколско или стручно образовање и даље важе постојећа правила усељавања у Њемачку. Овдје ће и даље бити на снази провјера правила о предности при запошљавању. Убудуће ће се и код Правила за земље Балкана примјењивати одредба да особе животне доби старије од 45 година морају предочити доказ о минималној плати", истакли су из Амбасаде.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана