Od 1. marta na snazi novi zakon o doseljavanju stručne radne snage u Njemačku

Agencije
Od 1. marta na snazi novi zakon o doseljavanju stručne radne snage u Njemačku

SARAJEVO - Novim njemačkim zakonom o useljevanju stručnog kadra, koji će stupiti na snagu 1. marta, biće proširene već postojeće odredbe o useljavanju, saopšteno je iz Ambasada Njemačke u BiH.

"Zakon se primjenjuje na državljane svih zemalja širom svijeta i odnosi se prvenstveno na osobe sa stručnom ili akademskom kvalifikacijom. Važno je da visokoškolska ili stručna kvalifikacija moraju prethodno biti priznate u Njemačkoj", navedeno je u sapštenju. 

Prema novom zakonu o useljavanju, prvi korak je podnošenje zahtjeva za priznavanje (nostrifikaciju) kvalifikacije u Njemačkoj. Ako je izdata potvrda o priznavanju kvalifikacije, sljedeći korak je podnošenje zahtjeva za vizu u njemačkoj Ambasadi u Sarajevu. 

"Ukoliko postoji ponuda za posao i ako je izvršena odgovarajuća nostrifikacija kvalifikacije, ubuduće se mogu doseliti stručnjaci iz svih oblasti rada. Ukida se pravilo prema kojem je za samo određena, jasno definisana, deficitarna zanimanja postojala mogućnost useljavanja. Osim toga, kod ovih zahtjeva više se neće primjenjivati pravilo provjere prema kojem prednost pri konkretnom zapošljavanju ima stručni kadar iz Njemačke ili EU", naveli su iz Ambasade. 

Osobe sa priznatom stručnom kvalifikacijom mogu podnijeti zahtjev za vizu u svrhu traženja posla, a radno mjesto mora biti u skladu sa obrazovanjem i primjereno kvalifikaciji. 

"I za mlade ljude koji još nisu stekli stručnu kvalifikaciju ovaj zakon otvara nove mogućnosti: osobe mlađe od 25 godina mogu ubuduće podnijeti zahtjev za vizu kako bi u Njemačkoj tražile mjesto za stručno obrazovanje i tamo stekle svoje kompletno obrazovanje", istaknuto je u saopštenju. 

Neophodno poznavanje njemačkog jezika dokazuje se predočavanjem sertifikata o položenom ispitu. 

"Nema starosne granice. Osobe starije od 45 godina, međutim, moraju dostaviti dokaz o minimalnoj plati", naveli su iz Ambasade. 

Iz Ambasade su istakli da Novi zakon ne utiče na Pravilo za zemlje Balkana. 

"Za osobe koje nemaju visokoškolsko ili stručno obrazovanje i dalje važe postojeća pravila useljavanja u Njemačku. Ovdje će i dalje biti na snazi provjera pravila o prednosti pri zapošljavanju. Ubuduće će se i kod Pravila za zemlje Balkana primjenjivati odredba da osobe životne dobi starije od 45 godina moraju predočiti dokaz o minimalnoj plati", istakli su iz Ambasade.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana