Новитовић:Цивилна заштита ефикасно одговорила на све изазове

Срна
Новитовић:Цивилна заштита ефикасно одговорила на све изазове

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Припадници Републичке управе цивилне заштите одговорили су ефикасно и ефектно на све изазове прошле године, коју су обиљежили епидемија вируса корона, али и пожари и земљотреси, изјавио је Срни вршилац дужности директора Управе Милан Новитовић.

- То су препознале институције и одговорни у Републици Српској и наша највећа награда је што смо добили орден који је Републичкој управи цивилне заштите додијелила предсједник Српске Жељка Цвијановић - рекао је Новитовић.

Новитовић је напоменуо да су се у релативно кратком року прилагодили новонасталој ситуацији, те су се укључили у послове успостављања граничних каратнина, испоруке контејнера, дезинфекције простора, а истакао је и сарадњу са локалним заједницама када је ријеч о пријему, расподјели и испоруци међународне хуманитарне помоћи.

- Имали смо ситуацију да смо налог команданта кризног штаба добили током ноћи, министра здравља Алена Шеранића у јутарњим часовима, а да је камп у Градишци био оспособљен истог дана до 17 часова. То је био школски примјер успостављања карантина у оквиру којег се водило рачуна да има тврди објекат, шаторско насеље, обезбијеђену исхрану и заштиту достојанства људи који се у њему налазе - подсјетио је Новитовић.

Он је указао да мјере карантина нису донесене из хира, већ из насушне потребе, која је у том тренутку била најдјелотворнија мјера да се на минимум сведе "увоз" вируса корона на простор Републике Српске.

За успјех мјера у заштити од вируса корона, према ријечима Новитовића, било је најзначајније јединство свих институција у Републици Српској и свих српских представника у Савјету министара, те српског члана Предсједништва Милорада Додика.

Он је истакао и да је Републичка управа цивилне заштите на најбољи начин реаговала на позив министра просвјете и културе Републике Српске Наталије Тривић за дезинфекцију школских објеката за почетак школске године, када је дезинфиковано више од 750 објеката, а у све су били укључени и демне.

Републичка управа цивилне заштите је током избора дезинфиковала и више од 500 објеката, а исто то су урадили и након поновљених избора у Добоју и Сребреници.

Новитовић је указао да је Републичка управа цивилне заштите путем донатора обезбиједила најсавременије средство за дезинфекцију које је најпримјереније ученицима, а налази се на првом мјесту ефикасности на листи Свјетске здравствене организације.

- Ријеч је о средству које дјелује у року од 60 до 90 минута, а остаје ефикасно у простору који је третиран до 30 дана. Што се тиче јавне набавке, све је спроведено у складу са процедурама - рекао је он.

Он је навео да води рачуна о свим припадницима Републичке управе цивилне заштите, те подсјетио да су додатно финансијски награђени за ангажовање и испољено пожртвовање у одговору на пандемију.

Новитовић је подсјетио и на то да су припадници Републичке управе одмаф реаговали и када је крајем децембра прошле години земљотрес погодио Костајницу, Градишку и Козарску Дубицу.

- Дали смо препоруку да се прекине настава и испразне објекти, те објавили информације како поступати приликом земљотреса. Инсистирам на значају сарадње Републичке управе цивилне заштите и медија ради квалитетне прве информације - рекао је он.

Новитовић је напоменуо да су се одмах укључили у помоћ испоруке контејнера у Петрињу и Глину, гдје је земљотрес направио огромну штету, а указао је и подршку градова Требиње и Бијељина који су слали своје тимове и припаднике цивилне заштите да отколне посљедице земљотреса у Костајници.

Он је подсјетио и да су били укључени у потрагу након што је пријављен нестанак авиона на Козари у децембру прошле године, па због тога сада имају отворен позив за успостављање протокола о сарадњи у таквим акцијама са Агенцијом за пружање услуга у ваздушној пловидби (БХ АНСОМ) и организацијама које се баве тиме.

Он је указао и на изузетну сарадњу са Хеликоптерским сервисом Републике Српске, посебно када је ријеч о гашењу пожара из ваздуха и медицинској евакуацији повријеђених.

Новитовић је истакао и добру сарадњу са локалним заједницама у Републици Српској, које су, према закону, дужне да пруже први одговор у случају било које катастрофе, те навео како је више од 80 одсто новоизабраних начелника и градоначелника прошло обуку у вези са поступањем и обавезама које носи функција команданта штаба за ванредне ситуације.

- Још је на сназни ванредна ситуација у Републици Српској, а начелници и градоначелници су ти који обављају функцију команданта штаба. Има неких новоизабраних начелника и градоначелника који се први пут сусрећу са функцијом команданта штаба и морају да се упознају о свим овлаштењима и обавезама - рекао је Новитовић и додао да се у наредним годинама мора више уложити у сектор заштите и спасавања, а не само у вријеме природних и других катастрофа.

За пружање ефикасног и ефективног одговора на евентуалне катастрофе, закључио је Новитовић, кључно је јачати координацију активности свих субјеката у сектору спасавања, почевши од грађана, преко привредних субјеката, спортских колектива, челних људи локалних заједница до институција Републике Српске и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана