Нови уговор за запослене у здравству: За празник двије и по дневнице

Јелена Станић
Нови уговор за запослене у здравству: За празник двије и по дневнице

БАЊАЛУКА - Запосленима у јавним здравственим установама у Српској убудуће ће дневнице током рада за празнике бити увећане за чак 150 одсто, док труднице почев од шестог мјесеца трудноће и мајке са дјететом до двије године живота не могу бити распоређене на ноћни рад.

То су само неке од новина које су предвиђене посебним колективним уговором за запослене у јавним установама у области здравства Српске, који је јуче потписао министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић са предсједницима Синдиката здравства и социјалне заштите Николом Црнчевићем и Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Жељком Шукалом, а који је закључен на период од три године.

- Задовољство ми је што је међу првим активностима министарства у 2022. години потписивање овог колективног уговора, који је резултат преданог рада и сарадње - казао је Шеранић.

Међу новинама предвиђеним овим уговором су и нормирање рада по позиву, као посебног облика рада у изузетним случајевима, који се сматра прековременим радом, додавање нових основа за плаћено одсуство те значајно дужа могућност трајања неплаћеног одсуства него до сада.

Представници синдиката оцијенили су да су ови помаци значајни за медицинаре, а као најзначајнији издвојили су увећање дневница за празничне дане, јасно дефинисано право на неплаћено одсуство радника те јасно дефинисање учесника у изради акта о процјени ризика.

Шукало је казао за “Глас Српске” да је овај колективни уговор битан, јер сам Закон о платама не дефинише сва права и обавезе радника у здравству.

- Једна од највећих новина на којој смо годинама инсистирали јесте да је дневница радника који ради на државни празник увећана за 150 одсто, у односу на прије, када је била већа само за 50 одсто - казао је Шукало додајући да ће од сада медицинари који су дужни да током празника буду на послу добити двије и по дневнице за тај дан.

Шукало је додао да је разграничена активна од пасивне приправности, дефинисан прековремени рад и услови неплаћеног одсуство радника.

- Послодавац сада може да одобри запосленом неплаћено одсуство у зависности од потреба те установе - појаснио је Шукало.

Црнчевић је за “Глас” казао да је потписивање овог колективног уговора мали, али значајан корак у побољшању статуса здравствених радника.

- Ово је добра полазна основа за даље преговоре који нас очекују са министарством. Ми ћемо се трудити, што је наша и обавеза, да све радне услове и економско-социјални статус наших медицинара додатно побољшамо - истакао је Црнчевић.

Плате

У Министарству здравља су истакли да је важно унапређење права запослених постигнуто и у погледу примања радника.

- То укључује одређене измјене у погледу накнада трошкова превоза, као и отпремнине приликом одласка у пензију, а уводе се и права на накнаду за повећане трошкове боравка за вријеме рада на терену и за медицинску пратњу приликом транспорта пацијента из установе у установу те накнада за одвојени живот за вријеме стручног усавршавања и оспособљавања - појаснили су у министарству и додали да запослене у здравственим установама у овој години очекује и додатно повећање плата и повећање коефицијената за три одсто радницима који примају плате веће од 1.000 КМ, односно пет одсто за оне са примањима нижим од 1.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана