Нове смјернице за уређење простора вртића и основних школа у Српској: Јарке боје непожељне у учионицама

Данијела Бајић
Нове смјернице за уређење простора вртића и основних школа у Српској: Јарке боје непожељне у учионицама

БАЊАЛУКА - Промјена традиционалног распореда клупа у учионици и формирање “острва”, једноставан намјештај, уз што мање јарких боја и детаља на зидовима само су неке од промјена које би у вртићима и основним школама допринијеле развоју и бољем учењу дјеце.

Свјесно чињенице да је највећи број образовних установа у Српској грађен у другој половини прошлог вијека и да је постојеће ресурсе потребно прилагодити новим образовним потребама, Министарство просвјете и културе РС је донијело смјернице за уређење простора вртића и основних школа које су објављене на страници Републичког педагошког завода.

У традиционално организованим учионицама са клупама у редовима, како је објашњено у овом документу, теже се остварује социјални контакт између ученика, за разлику од учионица са разноврсном и флексибилном организацијом сједења гдје ђаци активније учествују у свакодневним школским активностима.

- Боје треба да су свијетле и ведре, углавном исте јачине како не би дошло до великих контраста између свијетлих и тамних тонова. Учионице са много интензивних боја нису погодне нити стимулативне за учење. Најбоље је користити умјерен интензитет боја, с тим да увијек буду више заступљене свјетлије боје које, поред осталог, дјелују и на освјетљење простора. Интензивне нијансе свих боја, посебно црвене и наранџасте, потребно је избјегавати - стоји у публикацији.

Наводи се да се веома често у предшколским установама могу видјети зидови и намјештај јаких боја, које могу да утичу на понашање и расположење дјеце, али и да буду изражени дистрактори њихове пажње.

- Тако црвена дјелује раздражујуће, убрзава пулс, дисање и мишићну напетост, док зелена одмара и дјелује умирујуће, а плава подстиче концентрацију и умирује. Зато је добро користити мирне боје, природне материјале и бијелу боју за подстицање мира и средине која је најпогоднија за учење - објашњено је у документу у којем се, између осталог, наводи да су од великог значаја и амбијентални услови учења и игре, избор средстава и материјала који могу појачати радозналост и интересовања како би потенцијална активност могла имати оптимално трајање.

Инспектор - просвјетни савјетник за предшколско васпитање у Републичком педагошком заводу Славица Видаковић истакла је да је публикација “Просторно окружење и дјечији развој и учење” ауторке Наташе Цвијановић, настала као резултат континуираног праћења рада у вртићима и основним школама, те потребе да досадашња сазнања о значају просторног окружења на рани дјечији развој и учење буду на систематичан начин објављена у виду једног документа.

- Већина васпитача и учитеља велику пажњу посвећује уређењу стимулативног окружења за развој и учење - казала је Видаковићева.

Психолог из Бањалуке Јадранка Тодоровић Груловић истакла је да су ове смјернице за уређење предшколског и школског окружења пријеко потребне за подстицање активног учења.

- Ове смјернице уводе низ дидактичких елемената који активирају чула и мисаоне процесе. И лаицима је јасно да различити материјали стимулишу активност мозга, али научни приступ објашњава како адекватно приступити уређењу простора да би он стимулисао управо оно што желимо да се развија - казала је Тодоровић Груловић.

Додала је да је у смјерницама објашњено како користити боје за стимулацију мотивације за учење, да оно буде активно и фокусирано, а као опозит су наведени примјери како боје могу бити дистрактори пажње.

- Статистике показују да је све више младих са поремећајем пажње, на шта може утицати и физичко окружење - казала је Тодоровић Груловић.

Предсједница Актива директора основних школа сарајевско-романијске регије Данијела Мрда сагласна је да позитивни и стимулативни амбијент у учионицама доприноси бољем учењу.

- Сигурна сам да ће бити искорака у тој области. Одређене школе већ једним дијелом имају другачији простор од традиционалног - казала је Мрда. Додала је да се потребно полако поздрављати са традиционалним учењем, јер се дјеца спремају за 21. вијек како би била функционална.

- Међутим, за сада нисмо у могућности да посветимо већу пажњу новом уређењу школских просторија, јер су тренутно све активности у школама умањеног интензитета због вируса корона - истакла је Мрда.

Посебне околности

Јадранка Тодоровић Груловић сматра да је предложене смјернице могуће примијенити у институцијама образовања и у овим посебним околностима, осим приједлога организације сједења.

- Предложени начин сједења у учионицама је, иначе, сјајан и веома стимулативан за развој кооперативности, осјећаја припадности групи, али и подстицајан за већу личну активацију - казала је Тодоровић Груловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана