Нове падавине изазваће додатни пораст водостаја

ГС
Нове падавине изазваће додатни пораст водостаја

БАЊАЛУКА -Републички хидрометеоролошки завод упозорио је да ће нове падавине на западу Крајине изазвати додатни пораст водостаја на цијелом сливу Уне и Сане будући да је на том подручју усљед обилних падавина тло засићено водом, а ниво ријека је у домену средње високих вода.

- Јаке падавине у кратком периоду могу изазвати појаву и изливање бујичних водотока и урбаних поплава - саопштили су из РХЗ-а.

Нове падавине најављене су за сутра када се очекују и пљускови са грмљавином.

Водостаји ријека и данас су у порасту.

-Раст водостаја ријека забиљежен је јутрос на свим водомјерним станицама у Републици Српској -саопштено је из Јавне установе "Воде Српске".

Вриједности изнад коте редовне одбране од поплава забиљежене су на водомјерној станици ријеке Уне у Новом Граду 481 центиметар, на водомјерној станици ријеке Сане у Приједору 434 центиметра и водомјерној станици ријеке Врбас у Делибашином селу 327 центиметра.

У порасту су и водостаји других већих ријека у сливу ријеке Саве у Републици Српској, али су вриједности на мјерним мјестима и даље испод кота редовне одбране од поплава.

У сливу ријеке Требишњице ситуација је и даље стабилна.

-С обзиром на то да је најављен наставак падавина, очекује се даљи раст водостаја, посебно у западном дијелу Републике Српске у сливу ријека Уна и Сана - наводи се у саопштењу.

Из "Вода Српске" напомињу да се, према прогнозним моделима, врх воденог таласа на ријекама Уна и Сана очекује у ноћи између уторка и сриједе и у сриједу ујутро, а затим се од сриједе очекује постепено опадање водостаја тих ријека.

На осталим ријекама у Републици Српској ситуација је тренутно повољнија.

У наредним данима очекује се и раст водостаја ријеке Саве усљед учесталих падавина у Српској, али и воденог таласа који стиже из Словеније и Хрватске.

Према прогнозним моделима, повишени водостаји ријеке Саве у Републици Српској потрајаће још четири до пет дана, након чега се очекује постепено опадање.

Температура ваздуха

-У Републици Српској и ФБиХ данас ће преовладавати промјенљиво облачно и вјетровито вријеме, уз смјену сунчаних и кишних периода, а локално се очекују пљускови са грмљавином. Од јужних предјела ка западу и сјеверу понегдје су могуће и локалне непогоде - саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Дуваће слаб до умјерен вјетар источних смјерова, на југу и планинама јак јужни, локално на ударе олујни.
Максимална температура ваздуха биће од 16 на западу до 23 на истоку, у вишим предјелима од 12 степени Целзијусових.

Према подацима Федералног хидрометеоролошког завода, јутрос преовладава облачно вријеме, а у већини крајева пада киша.

Температура ваздуха у осам часова: Бјелашница пет, Дринић, Кнежево, Чемерно и Мраковица 10, Соколац и Хан Пијесак 11, Мркоњић Град, Калиновик, Невесиње, Рибник и Шипово 12, Гацко, Нови Град, Бихаћ, Рудо и Билећа 13, Бањалука, Приједор, Градишка, Србац, Тузла, Сребреница и Вишеград 14, Бијељина, Добој и Зворник 15, Мостар 16, Требиње 17 и Неум 19 степени Целзијусових.

Највише кише је у протекла 24 часа пало на Чемерну 34 литра по метру квадратно, Билећи 33, а у Приједору 32 литра. На Мраковици и у Невесињу је пало 30 литара, у Новом Граду 29, у Гацку 26, у Градишци 25, у Мркоњић Граду и Шипову 24, у Требињу 23, у Бањалуци 21, у Калиновику 20, у Кнежеву 16, у Добоју 11, на Хан Пијеску девет, на Сокоцу, у Српцу и у Сребреници осам, а у Зворнику и Бијељини седам литара по метру квадратном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана