Vodostaji rijeka i dalje u porastu

GS
Foto: RTRS

NOVI GRAD - Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu tokom noći su bili u blagom porastu. Trenutni vodostaj Une je 460, a Sane 510 centimetara.

Popavljena su tri objekta, zaplavljene poljoprivredne površine, a dva putna pravca i dalje su neprohodna.

Došlo je do pojave podzemnih voda koje izbijaju na površinu kod Osnovne škole "Sveti Sava". Uključene su pumpe koje izvlače vodu.

U ovoj opštini aktiviralo se klizište na lokalnom putu Sve dežurne ekipe su na terenu i prate situaciju.

Vodostaj Une u Kostajnici je 430 centimetara, ona je blago rasla tokom noći, svega nekoliko centimetara. Voda se približila pomoćnim objektima u Ulici Ranka Šipke, međutim stambeni objekti nisu ugroženi.

U ovoj opštini na snazi je vanredno stanje odbrane od polava.

Vodostaj Sane u Prijedoru je 435 centimetara, i zabilježen je blagi rast tokom noći. Poplavljenih objekata nema, zaplavljeno je više dvorišta i poljoprivrednih površina u naselju Raškovac.

Rijeka Miloševica je u koritu, prenosi RTRS.

Od jutros je za saobraćaj zatvoren putni pravac Prijedor-Bišćani.

Situacija u Kozarskoj Dubici za sada je pod kontrolom.

Vodostaj Save je 791 centimetar i raste pet centimetara po satu. Vodostaj Une je 405 centimetara, i takođe je zabilježen rast od 2 centimetra na sat vremena.

Trenutno je na snazi redovno stanje odbrane od poplava, ali je izvjesno da će već u narednim satima vodostaj Une dostići 420 centimetara, što znači i proglašenje vanrednog stanja odbrane od poplava.

Sve putne komunikacije su prohodne, nema zaplavljenih i poplavljenih objekata, a bujični vodotoci su u koritima.

Rijeka Bosna u Doboju ima tendenciju rasta, ali je i dalje ispod kote redovne odbrane od poplava, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema tim podacima, nivo Bosne jutros u 7.30 časova iznosio je 139 centimetara, u 2.00 časa bio je 112 centimetara, a u 1.00 čas 104 centimetra.

Nulta kota vodostaja Bosne za Doboj iznosi 137 centimetara.

Una se izlila

Rijeka Una izlila se u Martin Brodu usljed obilnih padavina, ali za sada nema ugroženih domaćinstava, potvrdili su Srni srpski povratnici u ovo selo kod Bihaća.

Srpska povratnička porodica Majstorović iz Martin Broda je u decembru prošle godine pretrpjela veliku materijalnu štetu usljed izlivanja rijeke Une.

Problem plavljenja do danas niko od gradskih vlasti nije riješio.

Srpsko selo Martin Brod, nadaleko poznato po slapovima rijeke Une, čuva i vjersko, kulturno i istorijsko blago - manastir Rmanj koji datira iz 1443. godine.

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju je 300, a vanredne 450 centimetara.

Najveći vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine, kada je iznosio 721 centimetar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana