Nove padavine izazvaće dodatni porast vodostaja

GS
Nove padavine izazvaće dodatni porast vodostaja

BANjALUKA -Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će nove padavine na zapadu Krajine izazvati dodatni porast vodostaja na cijelom slivu Une i Sane budući da je na tom području usljed obilnih padavina tlo zasićeno vodom, a nivo rijeka je u domenu srednje visokih voda.

- Jake padavine u kratkom periodu mogu izazvati pojavu i izlivanje bujičnih vodotoka i urbanih poplava - saopštili su iz RHZ-a.

Nove padavine najavljene su za sutra kada se očekuju i pljuskovi sa grmljavinom.

Vodostaji rijeka i danas su u porastu.

-Rast vodostaja rijeka zabilježen je jutros na svim vodomjernim stanicama u Republici Srpskoj -saopšteno je iz Javne ustanove "Vode Srpske".

Vrijednosti iznad kote redovne odbrane od poplava zabilježene su na vodomjernoj stanici rijeke Une u Novom Gradu 481 centimetar, na vodomjernoj stanici rijeke Sane u Prijedoru 434 centimetra i vodomjernoj stanici rijeke Vrbas u Delibašinom selu 327 centimetra.

U porastu su i vodostaji drugih većih rijeka u slivu rijeke Save u Republici Srpskoj, ali su vrijednosti na mjernim mjestima i dalje ispod kota redovne odbrane od poplava.

U slivu rijeke Trebišnjice situacija je i dalje stabilna.

-S obzirom na to da je najavljen nastavak padavina, očekuje se dalji rast vodostaja, posebno u zapadnom dijelu Republike Srpske u slivu rijeka Una i Sana - navodi se u saopštenju.

Iz "Voda Srpske" napominju da se, prema prognoznim modelima, vrh vodenog talasa na rijekama Una i Sana očekuje u noći između utorka i srijede i u srijedu ujutro, a zatim se od srijede očekuje postepeno opadanje vodostaja tih rijeka.

Na ostalim rijekama u Republici Srpskoj situacija je trenutno povoljnija.

U narednim danima očekuje se i rast vodostaja rijeke Save usljed učestalih padavina u Srpskoj, ali i vodenog talasa koji stiže iz Slovenije i Hrvatske.

Prema prognoznim modelima, povišeni vodostaji rijeke Save u Republici Srpskoj potrajaće još četiri do pet dana, nakon čega se očekuje postepeno opadanje.

Temperatura vazduha

-U Republici Srpskoj i FBiH danas će preovladavati promjenljivo oblačno i vjetrovito vrijeme, uz smjenu sunčanih i kišnih perioda, a lokalno se očekuju pljuskovi sa grmljavinom. Od južnih predjela ka zapadu i sjeveru ponegdje su moguće i lokalne nepogode - saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab do umjeren vjetar istočnih smjerova, na jugu i planinama jak južni, lokalno na udare olujni.
Maksimalna temperatura vazduha biće od 16 na zapadu do 23 na istoku, u višim predjelima od 12 stepeni Celzijusovih.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros preovladava oblačno vrijeme, a u većini krajeva pada kiša.

Temperatura vazduha u osam časova: Bjelašnica pet, Drinić, Kneževo, Čemerno i Mrakovica 10, Sokolac i Han Pijesak 11, Mrkonjić Grad, Kalinovik, Nevesinje, Ribnik i Šipovo 12, Gacko, Novi Grad, Bihać, Rudo i Bileća 13, Banjaluka, Prijedor, Gradiška, Srbac, Tuzla, Srebrenica i Višegrad 14, Bijeljina, Doboj i Zvornik 15, Mostar 16, Trebinje 17 i Neum 19 stepeni Celzijusovih.

Najviše kiše je u protekla 24 časa palo na Čemernu 34 litra po metru kvadratno, Bileći 33, a u Prijedoru 32 litra. Na Mrakovici i u Nevesinju je palo 30 litara, u Novom Gradu 29, u Gacku 26, u Gradišci 25, u Mrkonjić Gradu i Šipovu 24, u Trebinju 23, u Banjaluci 21, u Kalinoviku 20, u Kneževu 16, u Doboju 11, na Han Pijesku devet, na Sokocu, u Srpcu i u Srebrenici osam, a u Zvorniku i Bijeljini sedam litara po metru kvadratnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana