Никад већа потражња, а мања понуда половњака

Данијела Бајић
Никад већа потражња, а мања понуда половњака

БАЊАЛУКА - Потражња за половним аутомобилима у БиХ, упркос новом поскупљењу, према тврдњама трговаца никад није била већа, а да је тако потврђују и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је за три мјесеца ове године увезено за 2.218 четвороточкаша више у односу на исти период лани.

Подаци УИО БиХ говоре да је у првом тромјесечју у БиХ стигло 15.035 возила од чега је 12.898 половњака. У истом периоду лани, према њиховим подацима, у БиХ је увезено 12.511 возила, од чега је 10.680 половних четвороточкаша.

То су, према ријечима трговаца, очувана возила до десет година, чија цијена ријетко прелази 16.000 марака, док се за нове четвороточкаше, који коштају много више, возачи углавном само распитују.

Власник ауто-плаца “Дас ауто” у Бањалуци Драган Илибашић за “Глас” каже да је потражња за половним аутомобилима далеко боља ове године него лани када су цијене биле за 20 одсто ниже.

- Година је почела много боље и потражња је сигурно већа за 30 одсто него у прва три мјесеца прошле године. Код нас најбоље иду аутомобили који коштају око 15.000 КМ, а дефинитивно су најпопуларнији “французи” - рекао је Илибашић.

Додао је да, иако муштерије имају могућност да аутомобиле отплаћују у ратама, углавном их плаћају кешом.

Бољом продајом половних возила у односу на претходну годину задовољни су и продавци на подручју Семберије. У бијељинском Ауто-салону SPEED истичу да имају и до 20 одсто више посла него што је то било 2022. године.

- Потражња за половним аутомобила тренутно је већа од понуде. Проблем је набавка возила из иностранства јер их је све мање у понуди, а муштерија све више. Возила која ми нудимо су углавном до пет година старости - казао је власник овог бијељинског салона Зоран Савић.

Према његовим ријечима, колико цијене возила из године у годину скачу најбоље показује примјер да аутомобили, који су прије пандемије вируса корона били по 13.000 - 14.000 КМ, данас коштају по 17.000 - 18.000 КМ.

У дерветнском Ауто-салону “Браћа Ђукић” истичу да су цијене половних возила много више у односу на прошлу годину те да то нимало није утицало на потражњу.

- Продаја половњака већа је за 20 одсто него лани, а наставимо ли овим темпом у априлу ћемо се моћи похвалити и са повећањем од 30 одсто. Возила продајемо сервисима широм БиХ - казала је менаџер продаје у овом салону Бранка Кнежевић.

Извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор Муриса Марић казала је да је цијена аутомобила превисока, али да становници једноставно имају потребу за возилима, због чега се, ради те куповине, чак и задужују.

- Аутомобили су постали потреба, а не луксуз, тако да раст цијена ни у наредном периоду сигурно неће много утицати на одлуке становника кад је у питању куповина или обнова возног парка - казала је Марићева.

Хибридна и електрична возила

Према подацима УИО БиХ за три мјесеца ове године увезена су 102 хибридна и 16 електричних возила. Током прошле године у БиХ је стигло 610 хибридних и 69 електричних возила.

- Увоз ових возила Одлуком о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа при увозу нових електричних и хибридних аутомобила ослобођен је царине до краја 2023. године - истакли су у УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана