Незапослени циљају само јавну управу

Анита Јанковић Речевић
Незапослени циљају само јавну управу

БАЊАЛУКА - За разлику од приватних фирми на чије се огласе за запошљавање почесто мјесецима нико не јави, јавни сектор не муче те бриге, о чему свједочи податак да у посљедњих пет година није било конкурса без пријављених кандидата.

У Агенцији за државну управу, која по захтјевима републичких органа објављује јавне конкурсе за упражњена радна мјеста државних службеника, кажу да мањи број пријава пристиже када огласе упражњена мјеста за руководеће позиције, као што су помоћници министра и секретари министарства, директори републичких управа и управних организација, помоћници директора и слично.

- На такве конкурсе у просјеку стиже од три до пет пријава, а према нашим подацима, у протеклих пет година није било ситуација да на јавни конкурс не пристигне ниједна пријава. Дешавало се да нико од пријављених кандидата не испуњава прописане услове и у таквим случајевима смо доносили закључак о неуспјелом конкурсу - навели су из Агенције.

Додају да већи број пријава евидентирају код конкурса којима се оглашава попуна упражњених радних мјеста државних службеника нижих категорија и звања, као што су стручни савјетници и виши стручни сарадници.

- Већи број пријава евидентиран је на конкурсима органа као што су Пореска управа (ПУРС), Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП), Министарство унутрашњих послова (МУП), Републичка управа за инспекцијске послове, баш из разлога већег броја упражњених мјеста различитих категорија, саме организације органа који имају подручне јединице и слично - рекли су у Агенцији.

С друге стране, у прњаворском грађевинском предузећу “Градип” кажу да мјесецима имају отворен конкурс на сајту фирме на који се нико не јавља.

- Стално имамо упражњене позиције за зидаре, тесаре, армираче јер радника просто нема. И није то проблем само наш, већ свих грађевинских фирми. Већ сада је проблем наћи и подизвођача који има раднике, тако да смо посезали и за ангажовањем подизвођача из Турске - прича извршни директор “Градипа” Милан Бијелић. 

Исти проблем мучи и металску индустрију.

- Нама је проблем наћи квалитетне завариваче. Прије два, три мјесеца тражили смо пет или шест заваривача и нисмо успјели наћи ниједног. Настојимо сарађивати са Стручном и техничком средњом школом у Дервенти, али упркос томе лани смо успјели добити тек једног радника, којег смо запослили одмах након завршетка школовања. Конкурсе ни не расписујемо јер се нико не јавља - каже директор и власник предузећа “Металац МБМ” из Дервенте Слободан Голуб и додаје да запошљавају чак и раднике без икаквог занимања које сами подучавају заваривању, али да је и ту ријеч о малом проценту људи.  

Директор Уније удружења послодаваца Саша Аћић каже да у готово свим привредним секторима постоји недостатак радне снаге, нарочито у области грађевине, пољопривреде и угоститељства.

- Сви сектори у привреди наредних година мораће увозити радну снагу из иностранства јер је домаћи радни потенцијал усмјерен на рад у јавној управи, која је људима атрактивна због превисоких плата које не прати адекватан радни учинак. С друге стране, послодавци у реалном сектору траже људе који на радном мјесту постижу продуктивност. Основни проблем наше заједнице већ 20 година је што смо афирмисали нерад - прича Аћић.

Роботи

Слободан Голуб каже да су због недостатка радне снаге у производњу  убацили три робота који раде на пословима заваривања.

- Сада смо у преговорима за набавку четвртог робота јер је то изгледа једино рјешење будући да радника нема - каже Голуб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана