Највише просјечне нето плате у Српској у области финансијске дјелатности

Срна
Највише просјечне нето плате у Српској у области финансијске дјелатности

Бањалука - Просјечна нето плата у марту у Републици Српској била је мања за 20 КМ у поређењу са платом из фебруара. Највише просјечне нето плате у марту исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања и износиле су 1.307 КМ, што је за 1,63 одсто више него у фебруару.

Најниже просјечне нето плате у прошлом мјесецу исплаћене су у административним и помоћним услужним дјелатностима и износиле су 541 КМ, што је незнатно повећање у односу на фебруар.

Ниске просјечне нето плате у марту имали су и запослени у грађевинарству, 545 КМ, затим радници у дјелатности туризма и угоститељства 566 КМ, те у области умјетности, забаве и рекреације 572 КМ, у трговини 580 КМ, и оне су покривале трошкове синдикалне потрошачке корпе од 28,68 до 30,75 одсто.

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској у марту је коштала 1.886 КМ коју је просјечна исплаћена нето плата за исти мјесец од 828 КМ покривала са свега 43,90 одсто, саопштено је из Савеза синдиката Српске.

"Укупне потрошачке цијене у марту ове године, у односу на фебруар, биле су веће за 0,1 одсто, а највише је поскупјела одјећа и обућа за 2,1 одсто", наводи се у саопштењу.

Највише новца у марту ове године породице у Републици Срспкој трошиле су за набавку прехране 698,43 КМ, док су трошкови за становање и комуналне услуге износили 582,46 КМ, те је за текуће одржавање домаћинства требало издвојити 105,25 КМ.

Одјећа и обућа коштали су 136,63 КМ, хигијена и њега здравља 86,71 КМ, превоз 194,40 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.

"У Републици Срспкој у марту ове године најниже плате имали су радници у привреди. Радничке породице годинама једва састављају крај са крајем", напомиње се у саопштењу.

Из Синдиката напомињу да је један од узрока тешког материјалног и социјалног положаја радника у Српској непостојање општег и гранских колективних уговора, те умјесто њих послодавци без сагласности радника и синдиката сами доносе и примјењују такозване правилнике о раду, којима се крше стечена радничка и синдикална права. /крај/ба/вј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана