На лијечење у Србију без компликација

Анита Јанковић Речевић
На лијечење у Србију без компликација

БАЊАЛУКА - Пацијенти из Републике Српске који су због епидемије вируса корона морали одгодити одлазак у здравствене установе Србије рјешење за лијечење, уколико им је истекло, могу продужити подношењем захтјева Фонду здравственог осигурања РС.

Појава вируса корона проузроковала је проблеме на свим животним пољима, а посебну главобољу задала је грађанима који су имали потребу за различитим облицима лијечења, будући да су здравствене установе током пандемије радиле смањеним капацитетом.

На муци су се нашли осигураници из Српске који нису били у могућности да искористе рјешење по којем им је одобрено лијечење изван граница наше Републике, а које важи шест мјесеци.

Да би изашао у сусрет тим пацијентима Фонд здравственог осигурања РС одлучио је да сва рјешења продужи по једноставним процедурама. У Фонду здравства наводе да је за добијање новог рјешења довољно да се осигураник захтјевом и оригиналним рјешењем обрати најближој филијали.

- Осигураник којем је истекао рок важења рјешења за лијечења изван РС потребно је да се надлежној филијали обрати са захтјевом и да приложи рјешење које му је истекло, на основу чега ће му бити издато ново рјешење са поновним роком важења од шест мјесеци - рекли су у овом фонду и додали да на исти начин продужавају и рјешења за медицинску рехабилитацију, уколико осигураник због пандемије није био у могућности да га искористи.

Такође наводе да лијечења витално угрожених пацијената изван РС, тачније у Србији, нису прекидана упркос ванредном стању и ситуацији.

- Стручна комисија Фонда здравства у континуитету ради, без обзира на ову ситуацију и на основу приједлога здравствене установе одлучује о оправданости лијечења изван Српске. Пријем пацијената на лијечење које није хитно зависи од здравствених установа у Србији и њиховог режима рада - навели су у они.

Овакав потез велико је олакшање за Бањалучанку С. К., која је рјешење за преглед у Србији добила крајем прошле године, али до сада није успјела да оде у сусједну земљу.

- Када сам добила рјешење због одређених здравствених проблема нисам могла одмах отићи на потребан преглед у Београд. Таман када су стечени услови да одем десила се епидемија и будући да нисам била хитан случај, морала сам пролонгирати одлазак. Рјешење ми истиче за петнаестак дана и страховала сам да ћу морати поново да радим налазе и да идем на љекарску комисију, што би ми одузело додатно вријеме. Много ми значи ова одлука Фонда здравства - истакла је она. 

Право на лијечење у Србији омогућено је домаћем становништву онда када се медицински поступци не могу спровести у здравственим установама Српске.

Обољења због којих се пацијенти упућују у Србију углавном се односе на кардиохирургију, односно ријеч је о болестима срца, затим карциномима, леукемији, неуролошким обољењима, а све је већи број осигураника који се упућују и због конгениталних аномалија код новорођенчади те генетских испитивања.

Према подацима Фонда здравства у здравственим установама изван Српске лани су се лијечила 4.524 осигураника, за шта је издвојено око 21,9 милиона КМ.

Споразум

Захваљујући Споразуму о сарадњи из области здравственог осигурања који су Српска и Србија потписале у јануару ове године, пацијентима из РС којима су исцрпљене могућности лијечења у домаћим болницима доступно је лијечење у свим установама које дјелују у оквиру здравственог система Србије.

Кључне одреднице споразума су једнакост у лијечењу и много боља доступност здравствене заштите, као и краће чекање на операције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана