Na liječenje u Srbiju bez komplikacija

Anita Janković Rečević
Na liječenje u Srbiju bez komplikacija

BANjALUKA - Pacijenti iz Republike Srpske koji su zbog epidemije virusa korona morali odgoditi odlazak u zdravstvene ustanove Srbije rješenje za liječenje, ukoliko im je isteklo, mogu produžiti podnošenjem zahtjeva Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Pojava virusa korona prouzrokovala je probleme na svim životnim poljima, a posebnu glavobolju zadala je građanima koji su imali potrebu za različitim oblicima liječenja, budući da su zdravstvene ustanove tokom pandemije radile smanjenim kapacitetom.

Na muci su se našli osiguranici iz Srpske koji nisu bili u mogućnosti da iskoriste rješenje po kojem im je odobreno liječenje izvan granica naše Republike, a koje važi šest mjeseci.

Da bi izašao u susret tim pacijentima Fond zdravstvenog osiguranja RS odlučio je da sva rješenja produži po jednostavnim procedurama. U Fondu zdravstva navode da je za dobijanje novog rješenja dovoljno da se osiguranik zahtjevom i originalnim rješenjem obrati najbližoj filijali.

- Osiguranik kojem je istekao rok važenja rješenja za liječenja izvan RS potrebno je da se nadležnoj filijali obrati sa zahtjevom i da priloži rješenje koje mu je isteklo, na osnovu čega će mu biti izdato novo rješenje sa ponovnim rokom važenja od šest mjeseci - rekli su u ovom fondu i dodali da na isti način produžavaju i rješenja za medicinsku rehabilitaciju, ukoliko osiguranik zbog pandemije nije bio u mogućnosti da ga iskoristi.

Takođe navode da liječenja vitalno ugroženih pacijenata izvan RS, tačnije u Srbiji, nisu prekidana uprkos vanrednom stanju i situaciji.

- Stručna komisija Fonda zdravstva u kontinuitetu radi, bez obzira na ovu situaciju i na osnovu prijedloga zdravstvene ustanove odlučuje o opravdanosti liječenja izvan Srpske. Prijem pacijenata na liječenje koje nije hitno zavisi od zdravstvenih ustanova u Srbiji i njihovog režima rada - naveli su u oni.

Ovakav potez veliko je olakšanje za Banjalučanku S. K., koja je rješenje za pregled u Srbiji dobila krajem prošle godine, ali do sada nije uspjela da ode u susjednu zemlju.

- Kada sam dobila rješenje zbog određenih zdravstvenih problema nisam mogla odmah otići na potreban pregled u Beograd. Taman kada su stečeni uslovi da odem desila se epidemija i budući da nisam bila hitan slučaj, morala sam prolongirati odlazak. Rješenje mi ističe za petnaestak dana i strahovala sam da ću morati ponovo da radim nalaze i da idem na ljekarsku komisiju, što bi mi oduzelo dodatno vrijeme. Mnogo mi znači ova odluka Fonda zdravstva - istakla je ona. 

Pravo na liječenje u Srbiji omogućeno je domaćem stanovništvu onda kada se medicinski postupci ne mogu sprovesti u zdravstvenim ustanovama Srpske.

Oboljenja zbog kojih se pacijenti upućuju u Srbiju uglavnom se odnose na kardiohirurgiju, odnosno riječ je o bolestima srca, zatim karcinomima, leukemiji, neurološkim oboljenjima, a sve je veći broj osiguranika koji se upućuju i zbog kongenitalnih anomalija kod novorođenčadi te genetskih ispitivanja.

Prema podacima Fonda zdravstva u zdravstvenim ustanovama izvan Srpske lani su se liječila 4.524 osiguranika, za šta je izdvojeno oko 21,9 miliona KM.

Sporazum

Zahvaljujući Sporazumu o saradnji iz oblasti zdravstvenog osiguranja koji su Srpska i Srbija potpisale u januaru ove godine, pacijentima iz RS kojima su iscrpljene mogućnosti liječenja u domaćim bolnicima dostupno je liječenje u svim ustanovama koje djeluju u okviru zdravstvenog sistema Srbije.

Ključne odrednice sporazuma su jednakost u liječenju i mnogo bolja dostupnost zdravstvene zaštite, kao i kraće čekanje na operacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana