Мушкарци бјеже од вазектомије

nezavisne.com
Мушкарци бјеже од вазектомије

Бањалука, Сарајево - Ниједан мушкарац се у неким од највећих клиничких центара у БиХ у посљедње двије године није подвргнуо вазектомији, а према мишљењу стручњака, разлог томе је вјероватно што би мушкарци то доживјели као да губе своју мушкост.

Наиме, вазектомија је хируршка процедура за мушку стерилизацију или трајну контрацепцију.

“Та баријера, то неко увјерење, постоји у искону самог мушкарца, у његовом полном одређењу. Ако се на било који начин доведе у питање његова мушкост - значи да он губи ону свијест која је присутна у његовој психологији. Они сматрају да је то на неки начин најтежа увреда”, појаснио је Исмет Диздаревић, сарајевски психолог, те додао да у психолошком поимању стоји да је сексуални нагон једна од најважнијих одлика мушкарца, те да самим тим мушкарци доживљавају да аутоматски нико нема право да доводи у сумњу њихову мушкост. Према његовим ријечима, могуће је да мушка популација доживљава да ће, уколико се подвргне вазектомији, то нарушити његово достојанство и углед и штетити његовој личности.

“Чим се ради о сексуалном нагону, мушко схватање је ту другачије, различито је то у његовој свијести. Због тога и вјероватно због њиховог осјећаја да ће изгубити самопоштовање, они се не подвргавају овом захвату”, истакао је Диздаревић. Међутим, додаје он, уколико једна медицинска установа сматра да би то требало урадити, онда ниједан пацијент нема разлог да то негира, под претпоставком да би та активност имала своје медицинско упориште.

Александар Милић, психолог из Бањалуке, казао је да су мушкарци иначе познатији по затворености него жене када се залази у оквире њихове личности.

“Жене своје намјере, потребе, приступе боље испољавају у односу на мушкарце. Они су доста затворенији и имају ригиднији став према свему, према било којој појави, интервенцији или промјени”, наводи Милић. Нагласио је да би мушкарцима и психички тешко пала оваква интервенција, али да је и културолошки основ један од битних разлога за неподвргавање оваквом захвату.

“Ту је у питању затвореност. То би за њих било разобличавање њиховог идентитета”, појашњава Милић.

У УКЦ РС су за “Независне” казали да се у току 2017. и 2018. године ниједан мушкарац није подвргнуо вазектомији.

“Она нема никаквих штетних посљедица. Основна намјера мушкарца који се подвргава вазектомији је немогућност зачећа”, појаснили су у УКЦ РС.

У УКЦ Тузла су казали да ни у овом клиничком центру у току 2017, а ни прошле године, ниједан мушкарац није извршио вазектомију.

“У ЈЗУ Болница 'Србија' Источно Сарајево од почетка 2017. године па до данас ниједан мушкарац није извршио вазектомију”, рекли су за “Независне” у овој болници.

Нисмо добили одговор да ли је у Клиничком центру Универзитета у Сарајеву иједан мушкарац извршио вазектомију, а портпароли овог клиничког центра нису одговарали ни на наше телефонске позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана