Младом Луки циљ да популаризује информационе технологије у БиХ

СРНА
Младом Луки циљ да популаризује информационе технологије у БиХ

НОВИ ГРАД - Лука Недимовић из Новог Града, ученик генерације у Гимназији "Петак Кочић" и побједник републичког такмичења у информатици, планира да се бави информатиком и квантним рачунарством и да те технологије популаризује у БиХ, а како каже, већ има пројекте за то.

Недимовић се нада да ће успјети да упише софтверско инжењерство и информационе технологије на Факултету техничких наука у Новом Саду и планира да се бави истраживачким радом на пољу најновијих технологија.

Овај младић је у изјави за Срну истакао је да би више волио да се бави научним радом него комерцијалним послом.

"Новац је користан и потребан, али мене више испуњава да радим оно што волим. Гдје год да ме наука однесе - настојаћу да утичем на информациону сцену у БиХ", рекао је Недимовић и додао да за то има већ неколико пројеката.

Он је напоменуо да му је информатика, за коју се интересује од дјетињства, промијенила живот и поглед на свијет, те оцијенио да је то поље које дефинише будућност.

Недимовић је у седмом разреду, под менторством наставнице Гордане Вујановић, почео да се бави програмирањем.

"Планирам да на неки начин учествујем у изради задатака и промоцији такмичења из информатике. Сматрам да наши ученици уз адекватне ресурсе могу да се, раме уз раме, такмиче са вршњацима из региона. Оно што је потребно јесте да се са њима више ради, талента имају", рекао је Недимовић.

Он је рекао да му је у средњој школи ментор био професор Саша Личина, радили су као тандем, дајући свој допринос у школи и када је ријеч о такмичењима из информатике, као и техничкој подршцу настави, посебно у вријеме пандемије вируса корона.

Недимовић је и у Основној школи "Свети Сава" био ученик генерације и учествовао на такмичењима, а у Гимназији "Петар Кочић" је организовао тродневно предавање о квантном рачунарству.

"У основној школи сам био оријентисан на учење и оцјене, док сам се у средњој школи фокусирао на широк спектар знања и ово је симболички другачије, потврда за труд и рад. Мислим да је потребно да се на основу заслуга награђују поједници и да то буде мотивација да наставе свој рад", рекао је Недимовић.

Он је истакао да му признање за ученика генерације има нови значај, који није фокусиран само на школу и оцјене, већ на животно искуство, гдје су битни и оцјене и знање, али и међуљудски односи и све што се проживјело за четири године.

Професор Саша Личина рекао је да је Недимовић показао изнимно занимање за информатику, али и друге предмете, те да је напредак био видан.

"Част ми је да као професор и ментор могу рећи да ме превазишао у неким областима", рекао је Личина и напоменуо да је Недимовић изабрао свој правац, те очекује да ће на том путу бити успјешан. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана