Mladom Luki cilj da popularizuje informacione tehnologije u BiH

SRNA
Mladom Luki cilj da popularizuje informacione tehnologije u BiH

NOVI GRAD - Luka Nedimović iz Novog Grada, učenik generacije u Gimnaziji "Petak Kočić" i pobjednik republičkog takmičenja u informatici, planira da se bavi informatikom i kvantnim računarstvom i da te tehnologije popularizuje u BiH, a kako kaže, već ima projekte za to.

Nedimović se nada da će uspjeti da upiše softversko inženjerstvo i informacione tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i planira da se bavi istraživačkim radom na polju najnovijih tehnologija.

Ovaj mladić je u izjavi za Srnu istakao je da bi više volio da se bavi naučnim radom nego komercijalnim poslom.

"Novac je koristan i potreban, ali mene više ispunjava da radim ono što volim. Gdje god da me nauka odnese - nastojaću da utičem na informacionu scenu u BiH", rekao je Nedimović i dodao da za to ima već nekoliko projekata.

On je napomenuo da mu je informatika, za koju se interesuje od djetinjstva, promijenila život i pogled na svijet, te ocijenio da je to polje koje definiše budućnost.

Nedimović je u sedmom razredu, pod mentorstvom nastavnice Gordane Vujanović, počeo da se bavi programiranjem.

"Planiram da na neki način učestvujem u izradi zadataka i promociji takmičenja iz informatike. Smatram da naši učenici uz adekvatne resurse mogu da se, rame uz rame, takmiče sa vršnjacima iz regiona. Ono što je potrebno jeste da se sa njima više radi, talenta imaju", rekao je Nedimović.

On je rekao da mu je u srednjoj školi mentor bio profesor Saša Ličina, radili su kao tandem, dajući svoj doprinos u školi i kada je riječ o takmičenjima iz informatike, kao i tehničkoj podršcu nastavi, posebno u vrijeme pandemije virusa korona.

Nedimović je i u Osnovnoj školi "Sveti Sava" bio učenik generacije i učestvovao na takmičenjima, a u Gimnaziji "Petar Kočić" je organizovao trodnevno predavanje o kvantnom računarstvu.

"U osnovnoj školi sam bio orijentisan na učenje i ocjene, dok sam se u srednjoj školi fokusirao na širok spektar znanja i ovo je simbolički drugačije, potvrda za trud i rad. Mislim da je potrebno da se na osnovu zasluga nagrađuju pojednici i da to bude motivacija da nastave svoj rad", rekao je Nedimović.

On je istakao da mu priznanje za učenika generacije ima novi značaj, koji nije fokusiran samo na školu i ocjene, već na životno iskustvo, gdje su bitni i ocjene i znanje, ali i međuljudski odnosi i sve što se proživjelo za četiri godine.

Profesor Saša Ličina rekao je da je Nedimović pokazao iznimno zanimanje za informatiku, ali i druge predmete, te da je napredak bio vidan.

"Čast mi je da kao profesor i mentor mogu reći da me prevazišao u nekim oblastima", rekao je Ličina i napomenuo da je Nedimović izabrao svoj pravac, te očekuje da će na tom putu biti uspješan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana