Младима нова шанса за кров над главом

Милијана Латиновић
Младима нова шанса за кров над главом

Бањалука - Млади у Републици Српској добили су још једну шансу да лакше дођу до крова над главом јер је јуче расписан нови конкурс за субвенционисање каматних стопа на стамбене кредите.

Конкурс је расписало Министарство породице, омладине и спорта РС, а да би могли аплицирати за субвенције од један одсто, млади и млади брачни парови треба да имају одобрен кредит од пословне банке која има средства из Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС. Још један од услова је да у тренутку закључења уговора са банком нису имали више од 35 година и да су држављани Српске. За десет година, колико се реализује овај програм, одобрене су 3.233 субвенције, за шта је издвојено око 8,5 милиона марака.

- У буџету за ову годину за те намјене планирано је 1,6 милиона марака. Враћена је и кредитна линија за самце, што је јако важно. Рјешавање стамбеног питања је значајан корак ка формирању породице и надамо се да ће и ово бити један од значајних подстицаја младима да се одлуче на тај корак - навели су у Министарству. Конкурс за избор корисника субвенција остаје отворен до 26. августа.

Колико младима значи сваки вид помоћи и подршке како би купили стан, најбоље знају они сами.

- Имајући у виду околности у којима млади тешко долазе до посла, а још теже до властитог крова над главом, овај програм, који се реализује већ неколико година, веома је важан и представља значајну олакшицу - рекла је предсједница Омладинског савјета РС Данијела Топић.

Сања С., која је прије три године са супругом подигла стамбени кредит и купила стан у Бањалуци, истиче да се годишње путем субвенција уштеди цијела рата.

- Било је раније проблема у вези са исплатом субвенција, али је то у посљедње вријеме регулисано, тако да је посљедња исплаћена за април ове године - казала је ова Бањалучанка.

ИРБ је недавно смањио каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове. Нова каматна стопа износи 3,6 одсто за бенефицирану групу, четири одсто за прву и 4,2 одсто за другу групу. По истом систему прерачунати су и кредити који су одобрени прије измјене правила пласмана, што значи да је и њиховим корисницима смањена рата.

Захтјев и апликација

Апликациона форма за подношење захтјева за додјелу субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове наведена је на сајту Владе РС (њњњ.владарс.нет), страница Министарства породице, омладине и спорта у рубрици конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове. Попуњену апликациону форму и документацију неопходно је доставити поштом на адресу Министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана