Митровић: У мају ће у функцији бити мост код Свилаја, наредне године мостови у Градишци и на Рачи

Срна
Митровић: У мају ће у функцији бити мост код Свилаја, наредне године мостови у Градишци и на Рачи

САРАЈЕВО - Инфраструктурно повезивање БиХ са земљама западног Балкана, а тиме и Европске уније је једна од најбитнијих ствари, а један од циљева изградње аутопута Сарајево - Београд је управо то, каже министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић.

Изградња овог аутопута бите једна од тема посјете предсједавајућег и чланова ПредсједништваБиХ Турској, 16. марта, гдје ће се сусрести са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, а с њима путује и Митровић, који ће том приликом потписати три важна споразума.

Изградња аутопута Сарајево - Београд дефинисана је трилатералним споразумом који је потписан прије двије године између Србије, БиХ и Турске.

- Он управо предвиђа изградњу ове дионице аутопута. Један дио тог споразума је почео да се реализује, а то је дио аутопута од Кузмина до Раче и моста на Рачи, у Србији. Сљедећи дио аутопута од Раче до Бијељине сигурно је један од првих пројеката, односно једна од првих дионица која ће почети да се ради. Јер, у овом тренутку су створени практично сви предуслови да се може почети са градњом. Постоји питање избора извођача и помоћи коју је предсједник Србије Александар Вучић обећао за изградњу овог аутопута. Исто тако, мислим да ће ти детаљи бити на састанку у Турској и ријешени - нагласио је Митровић.

Он је навео како ће дио аутопута на сјеверу од моста на Рачи ићи до Бијељине те даље према Брчком гдје ће се један крак одвајати за Тузлу, а аутопут ићи даље према Вукосављу и Модричи и код Добоја се спајати са Коридором Пет це.  Од Сарајева аутопут ће преко Пала ићи ка Рогатици с одвајањем крака за Горажде те настављати дијелом ка Вишеграду и на Вардишту се спајати са коридором у Србији.

Истиче да је у протеклом периоду, у протеклих четири до пет година, урађено неколико мостова који су изузетно битни за повезивање БиХ са земљама западног Балкана и Европске уније.

- Завршен је мост на Свилају, али је чињеница да није урађен гранични прелаз. Он је у фази изградње и очекујем у наредних неколико мјесеци да ће и тај мост бити у функцији што ће у значајној мјери растеретити остале граничне прелазе, како Орашје тако и Градишку. Веома важан инфраструктурни пројекат је и мост у Градишци гдје ћемо практично избјећи огромне гужве управо због ограничавајућих фактора транспорта, како робе тако и путника кроз сами град. Тако да ћемо имати модеран и гранични прелаз и мост који ће спојити БиХ и Хрватску. Имамо и мост на Рачи, исто тако, предвиђено је да завршетак његове изградње буде наредне године. Тако да ћемо и у том дијелу бити повезани што се тиче повезаности БиХ са Србијом и Коридором 10 - истиче Митровић.

Министар је казао да је завршен пројекат моста "Братољуб", који повезује Љубовију и Братунац.

- Очекујемо да у наредних мјесец или два тај мост, односно гранични прелаз између БиХ и Србије буде пуштен тако да ћемо практично имати још један нови мост и ново повезивање са савременом инфраструктуром да бисмо једноставно убрзали проток роба и услуга и путника. У оквиру помоћи земљама западног Балкана обухваћен је и пројекат реализације путног правца од Фоче до Шћепан-Поља, што је изузетно битно за повезивање БиХ са Црном Гором. Очекујемо у наредне двије до три године да ће и тај путни правац бити завршен - нагласио је Митровић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана