Mitrović: U maju će u funkciji biti most kod Svilaja, naredne godine mostovi u Gradišci i na Rači

Srna
Mitrović: U maju će u funkciji biti most kod Svilaja, naredne godine mostovi u Gradišci i na Rači

SARAJEVO - Infrastrukturno povezivanje BiH sa zemljama zapadnog Balkana, a time i Evropske unije je jedna od najbitnijih stvari, a jedan od ciljeva izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd je upravo to, kaže ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović.

Izgradnja ovog autoputa bite jedna od tema posjete predsjedavajućeg i članova PredsjedništvaBiH Turskoj, 16. marta, gdje će se susresti sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a s njima putuje i Mitrović, koji će tom prilikom potpisati tri važna sporazuma.

Izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd definisana je trilateralnim sporazumom koji je potpisan prije dvije godine između Srbije, BiH i Turske.

- On upravo predviđa izgradnju ove dionice autoputa. Jedan dio tog sporazuma je počeo da se realizuje, a to je dio autoputa od Kuzmina do Rače i mosta na Rači, u Srbiji. Sljedeći dio autoputa od Rače do Bijeljine sigurno je jedan od prvih projekata, odnosno jedna od prvih dionica koja će početi da se radi. Jer, u ovom trenutku su stvoreni praktično svi preduslovi da se može početi sa gradnjom. Postoji pitanje izbora izvođača i pomoći koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao za izgradnju ovog autoputa. Isto tako, mislim da će ti detalji biti na sastanku u Turskoj i riješeni - naglasio je Mitrović.

On je naveo kako će dio autoputa na sjeveru od mosta na Rači ići do Bijeljine te dalje prema Brčkom gdje će se jedan krak odvajati za Tuzlu, a autoput ići dalje prema Vukosavlju i Modriči i kod Doboja se spajati sa Koridorom Pet ce.  Od Sarajeva autoput će preko Pala ići ka Rogatici s odvajanjem kraka za Goražde te nastavljati dijelom ka Višegradu i na Vardištu se spajati sa koridorom u Srbiji.

Ističe da je u proteklom periodu, u proteklih četiri do pet godina, urađeno nekoliko mostova koji su izuzetno bitni za povezivanje BiH sa zemljama zapadnog Balkana i Evropske unije.

- Završen je most na Svilaju, ali je činjenica da nije urađen granični prelaz. On je u fazi izgradnje i očekujem u narednih nekoliko mjeseci da će i taj most biti u funkciji što će u značajnoj mjeri rasteretiti ostale granične prelaze, kako Orašje tako i Gradišku. Veoma važan infrastrukturni projekat je i most u Gradišci gdje ćemo praktično izbjeći ogromne gužve upravo zbog ograničavajućih faktora transporta, kako robe tako i putnika kroz sami grad. Tako da ćemo imati moderan i granični prelaz i most koji će spojiti BiH i Hrvatsku. Imamo i most na Rači, isto tako, predviđeno je da završetak njegove izgradnje bude naredne godine. Tako da ćemo i u tom dijelu biti povezani što se tiče povezanosti BiH sa Srbijom i Koridorom 10 - ističe Mitrović.

Ministar je kazao da je završen projekat mosta "Bratoljub", koji povezuje Ljuboviju i Bratunac.

- Očekujemo da u narednih mjesec ili dva taj most, odnosno granični prelaz između BiH i Srbije bude pušten tako da ćemo praktično imati još jedan novi most i novo povezivanje sa savremenom infrastrukturom da bismo jednostavno ubrzali protok roba i usluga i putnika. U okviru pomoći zemljama zapadnog Balkana obuhvaćen je i projekat realizacije putnog pravca od Foče do Šćepan-Polja, što je izuzetno bitno za povezivanje BiH sa Crnom Gorom. Očekujemo u naredne dvije do tri godine da će i taj putni pravac biti završen - naglasio je Mitrović. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana